Pukli: Nem állok bele a politikába

Pukli
A Kerekasztal a Részvételi Demokráciáért (KARD) Egyesület márciusi témája: az oktatás. A kerekasztal felkért résztvevői: · Békés Gáspár, diák olimpikon · Bősz Anett, közgazdász, politikus · Dr. Hiller István, a Parlament alelnöke, volt oktatási és kulturális miniszter · Krasznai Gábor, Szülői Összefogás Gyermekeink Jövőjéért · Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke · Ónódy-Molnár Dóra, újságíró · Pallás György, volt középiskola igazgató · Pukli István, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium igazgatója · Dr. Timár Gábor, tanszékvezető egyetemi docens
Vágólapra másolva!
Nem áll bele a politikába, és nem érdeklik Orbán Viktor félreértései – a kockás inges tüntetéseket szervező iskolaigazgató, Pukli István erről egy oktatási kerekasztalnál beszélt, ahova meghívták az MSZP-s Hiller Istvánt is. A Tanítanék mozgalom vezetője nem akar a Milla sorsára jutni, de a miniszterelnököt tárgyalóasztalhoz ültetné, hogy szembesüljön a tanárok problémáival.
Vágólapra másolva!

"Kormánya belopakodott a hálószobába, és helyettünk tervezi a családot." Távollétében keményen odamondogattak a miniszterelnöknek, de nagyjából csak ebben volt egyetértés a Kard egyesület oktatásról szóló kerekasztal-beszélgetésén.

Pukli István (képünkön a jobboldalon) távol tartaná magát a politikától Fotó: M. Schmidt János - Origo

A megosztottságot jelezte a résztvevők politikához fűződő viszonya is: a március 15-én több tízezres tüntetést szervező iskolaigazgató,

Pukli István többször kijelentette, távol tartja magát és a Tanítanék mozgalmat is a pártoktól és a politikától,

az oktatás válságát szerinte csak szakmai eszközökkel lehet kezelni.

Ha beleállnánk

"Ha beleállnánk a dologba, a támogatóink jó része elillanna, és mi nem akarunk a Milla sorsára jutni" – magyarázta a Teleki Blanka Gimnázium vezetője. Hozzátette,

rövid MSZP-s pályafutása során éppen eleget látott

ahhoz, hogy ne térjen vissza újra erre a területre, elég csak a Zuschlag-ügyet vagy a csepeli kettős gyilkosságot említeni.

Kell a párt

Ezzel furcsa felvezetést adott a szocialista Hiller Istvánnak, aki éppen a pártpolitika kikerülhetetlenségéről beszélt.

Az nem ambíció, hogy valami ne legyen!

- mondta a volt oktatási miniszter, aki szerint nem az ellenzéki pártokkal, hanem a teljesítményükkel van baj, és az Orbán-kormányt is csak pártra leadott szavazatok válthatják le majd 2018-ban. "Aki ezt nem látja be, az az egypólusú rendet tartja működésben" – mondta Hiller István.

Elbeszélők

A két nézőpont ezután sem közeledett egymáshoz, sőt a felek mintha elbeszéltek volna egymás mellett: Magyar György ügyvéd, a Kard egyesület elnöke egy uniós, ellenzéki párttagokat tömörítő, új politikai platform lehetőségéről elmélkedett, Pukli hangsúlyozta, hogy biztosan nem alapítanak saját pártot, de volt felszólaló, aki követelte, hogy az iskolafenntartói jogokat adják vissza az önkormányzatoknak.

A volánosok is segítenek

A helyenként monológokba, hallgatói hozzászólásokba fulladó vitát Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke pofozta életre: emlékeztetett, hogy a Tanítanék mozgalom március 30-án

nemcsak a tanárokat hívja országos sztrájkba,

de minden, velük együtt érző embert, a volánosok ötnapos akcióját pedig bátorításnak érzik. A PDSZ elnöke hozzátette, nem szeretnének egy pedagógust sem jogsértésre biztatni, de a szakszervezet szolidáris a tiltakozókkal.

Mendrey szerint az Orbán Viktor küldötteivel folytatott beszélgetéseknek vége, a tanárok tényleges változást akarnak, és azt el is érik.

Mendrey László a Kard egyesület ülésén Fotó: M. Schmidt János - Origo

"Ma, amikor Orbán Viktor dönt arról is, hogy Magyarországon felkelhet-e a nap, az oktatást sem lehet átalakítani a rendszer teljes reformja nélkül. Lesz olyan erő, ami leváltja ezt a kormányt, még a mi életünkben" - mondta a PDSZ elnöke.

Pukli várja Orbánt

Pukli István pedig az Origón keresztül üzent a miniszterelnöknek: kérdésünkre elmondta, nem érdekli, hogy Orbán Viktor viccesnek tartja, ha bocsánatkérésre kötelezik – azt akarja, hogy a miniszterelnök személyesen üljön le tárgyalni velük az oktatási rendszer problémáiról.