Százmilliárd forint hiányzik az oktatási rendszerből - állítja a Századvég Gazdaságkutató Intézet vezető szakértője. György László szerint ezt még az idén pótolni fogja a kormány.

Közel százmilliárdos hiánnyal küzd az oktatási rendszer, amit korábban a Klebelsberg Intézményfenntartó is elismert - nyilatkozta György László közgazdász az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.

A Századvég Gazdaságkutató Intézet szakértője azt is megmagyarázta, miért van ez így: az Eurostat adataira hivatkozott, mondván,Magyarország a GDP-jének az uniós átlaghoz képest 0,3 százalékkal kisebb részét fordítja oktatásra.György László hozzátette, ezt a mintegy 100 milliárdos hiányt még az idén kipótolja a kabinet. 

A középmezőny alján

A közgazdász arról is beszélt, hogy eredményeiket nézve a magyar diákok az OECD középmezőnyének alsó csoportjába kerültek, de teljesítményükben az alapján is nagy különbség van, hogy elitgimnáziumban vagy leszakadó vidéki területek iskoláiban tanulnak.

Az önkormányzatok miatt?

György László szerint ez azért van így,  mert a 2013-as átszervezések előtt az önkormányzatok voltak az iskolafenntartók,utóbbiak viszont sokszor a 20 százalékos költséghozzájárulást sem tudták kitermelni. A közgazdász szerint az oktatás központosításával éppen a területi egyenlőségeket próbálta kiküszöbölni a kormányzat.