Orbán: A Jobbik háza táján kellene kutakodni

2016.03.21. 13:47

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésekre válaszolt hétfőn a Parlamentben. Elsőként Vona Gábor, majd Novák Előd kérdezte a kormányfőt

Nem engedek ezeknek a provokációknak, és ezután sem fogok – válaszolta Orbán Viktor miniszterelnök Vona Gábornak, a Jobbik elnökének azonnali kérdésére hétfőn az Országgyűlésben. A jobbikos képviselő „Terítsük ki a kártyákat! Mitől gazdagodik a miniszterelnök környezete? 3." – címmel kérdezett. „Kétszer is javaslatot tettem, hogy vizsgálóbizottságok foglalkozzanak a miniszterelnök és családjának a gazdagodásával kapcsolatban” – mondta Vona. 

A Jobbik elnöke szerint  a Fidesz tele van bűnőzökkel.  Ha a miniszterelnök kíváncsi a Jobbik és annak elnökének a vagyoni helyzetére, akkor állítsanak föl vizsgálóbizottságot. Vona ezzel egy időben sürgette azt a vizsgálóbizottságot is, amelyik a miniszterelnök családjának gazdagodásával foglalkozik. 

Kutakodás

Orbán Viktor szerint „kutakodni a Jobbik háza táján kell, ezek az alpári viták megszokottak Önöktől”.  A miniszterelnök elmondta, 1990 óta képviselő, így az élete nyitott könyv. Orbán azt is mondta, a Jobbik elnökségéből legalább hét ember legalább pártállást kap. 

Vona szerint Orbánnak arra a kérdésre kell válaszolnia, kicsoda Mészáros Lőrinc. 

Orbán Viktor miniszterelnök egy rejtélyes emberről beszéltForrás: MTI/Kovács Tamás

Orbán Viktor viszonválaszában kijelentette, minden olyan véleményt, ami bűncselekménnyel gyanúsítja, határozottan visszautasít. „Minden, amit a vagyonnyilatkozatomban olvas, az a valós. Ha a Jobbik összes korrupciós ügyére vizsgálóbizottságot állítanánk föl, nem maradna szabad képviselő”  – mondta a kormányfő. A Jobbik pártalapítványa és maga a párt 2 milliárd forintból gazdálkodott ebben a ciklusban, és ebből 520 millió forint egy rejtélyes ember kezében van – zárta a válaszát Orbán. 

Nem tudni a feltételeket

„Miért építheti állami pénzből a Fidesz médiabirodalmát a kétkarú rablóként harácsoló Andrew G. Vajna?" – tette föl a kérdést Novák Előd a miniszterelnöknek. A Jobbik képviselője szerint, ha Orbán Viktor legalább álruhában kimerészkedne az emberek közé, akkor tudná, hogy Vajnát csak kétkarú rablóként emlegetik. 

Novák szerint az emberek azért hagyják el az országot, mert az ötleteikhez nem kapnak megfelelő hitelt. Vajna nem a piaci alapon működő bankokhoz fordult hitelért, mivel ott nem kapott volna.  Az MKB is hitelt adott a TV2 megvásárlásához, de annak pontos feltételeiről sem lehet tudni. A kérdés, milyen kedvezményes hitelt kapnak Orbán oligarchái? – kérdezte Novák. 

Novák Előd Andy Vajnáról kérdezte OrbántForrás: MTI/Beliczay László

Orbán Viktor szerint Novák Előd téved. Az Eximbank többször is megerősítette, hogy nem adott senkinek sem hitelt a médiavásárláshoz. 

Orbán: Nyakig érintett a Jobbik 

Novák szerint ez az egész olyan, mint az alaptörvény-módosítás, ami nem titkos, de 30 évig nem nyilvános. Szerinte az egész eljárás nem jogszerűtlen, hanem etikátlan. Novák elfogadhatatlannak nevezte, hogy közpénzből épül a kormányzati médiabirodalom. „Miért nem kapnak az egyszerű emberek olyan hitelt, mint a Fidesz-közeli nagyvállalkozók?” – tette föl a kérdést a jobbikos képviselő.

Orbán viszonválaszában azt mondta, az MNB által indított hitelprogram soha nem látott sikert hozott, ami a kis- és középvállalkozásoknak szólt. „Ne kerülgessük a forró kását” – mondta Orbán.
„A félkarú üzletben a Jobbik nyakig érintett volt, de a kormány azt felszámolta. Ezért támadja a Jobbik Andy Vajnát” – fejtette ki a kormányfő. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK