PSZ: Tanítási idő után demonstráljanak a tanárok

2016. március 15.
Tanítanék! Tüntetés az oktatás szabadságáért március 15-én. Kossuth tér. oktatás, tanár, iskola, Pukli István, a XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója
2016. március 15. Tanítanék! Tüntetés az oktatás szabadságáért március 15-én. Kossuth tér. oktatás, tanár, iskola, Pukli István, a XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója
Vágólapra másolva!
A Pedagógusok Szakszervezete szerint minden tanárnak saját magának kell eldöntenie, hogy csatlakozik-e Pukli István, a Tanítanék Mozgalom vezetője felhívásához. A szakszervezet ugyanakkor azt javasolja a tanároknak, hogy - annak érdekében, hogy a diákok ne maradjanak felügyelet nélkül, és a pedagógusokat se érje semmilyen hátrány - tanítási időn kívül, március 30-án délután négy órakor demonstráljanak. 
Vágólapra másolva!

"Minden pedagógus alkotmányos joga, hogy egyénileg vagy közösségben kifejezze véleményét a kormány oktatáspolitikájával kapcsolatosan, ennek pedig számtalan formája lehet. A legfontosabb a tanulók felügyeletéről való gondoskodás, amely meg kell, hogy előzze a véleménynyilvánításhoz való jog gyakorlását is" - közölte a Pedagógusok Szakszervezete hétfő délelőtti vezetőségi ülése után, ahol a fő téma Pukli István, a Tanítanék Mozgalom vezetője kezdeményezése volt.

A Pedagógusok Szakszervezete azt javasolja, hogy a véleménynyilvánításra munkaidőn kívül, 16 óra után kerüljön sor.

Fontos azonban, hogy a véleménynyilvánítás időpontja alatt egyetlen gyermek, egyetlen tanuló se maradjon felügyelet nélkül - teszik hozzá.

A tanároknak kell dönteniük, hogy részt vesznek-e

A szakszervezet a részvétellel kapcsolatban azt írta, hogy a pedagógusoknak kell eldönteniük, hogy élnek-e a véleménynyilvánítás jogával. "A véleménynyilvánításban való részvételre vagy attól való távolmaradásra senki nem késztethető. Mindenkinek saját magának kell eldöntenie, él-e a véleménynyilvánítás jogával, vagy attól távol marad" - írják.

Pukli István, a Tanítanék Mozgalom vezetője bocsánatkérést várt Orbán Viktortól és Áder Jánostól a közoktatásban kialakult helyzet miatt. Március 30-ára egyórás munkabeszüntetést helyeztek kilátásba, ha ez nem történik meg március 23-ig Fotó: Polyák Attila - Origo

A Pedagógusok Szakszervezetének álláspontja szerint nem lehet munkajogi következménye a véleménynyilvánítási jog gyakorlásának, ha arra a javasolt időpontban kerül sor, és a tanulók nem maradnak felügyelet nélkül.