Vizi E. Szilveszter már nem Románia csillaga többé

Magyarország Barátai Alapítvány második világtalálkozójáról sajtótájékoztató
Vizi E. Szilveszter, a Magyarország Barátai Alapítvány kuratóriumának elnöke.
Vágólapra másolva!
Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke visszaadja a Románia csillaga tiszti fokozata érdemrendjét, miután Klaus Iohannis román elnök visszavonta Tőkés László román állami kitüntetését.   
Vágólapra másolva!

Vizi E. Szilveszter, aki jelenleg a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke, azt mondta, döntéséről levélben tájékoztatta Románia budapesti nagykövetét. A levélben azt írja, meglepetését és mélységes csalódását fejezi kie, amiért Románia államfője visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia csillaga kitüntetést.

Vizi E. Szilveszter 2006-ban tudományos tevékenysége elismeréseként kapta a díjat Traian Basescu akkori román elnöktől. Most visszaadta Fotó: Bielik István - Origo

Kitért Tőkés László romániai forradalomban játszott szerepére. Az államfő tette azt sugallja, Ceausescu szellemiségének valamiféle rehabilitációja jelenik meg Romániában - írta Vizi E. Szilveszter. Az elnök jelezte azt is: kiváló kapcsolatokat ápolnak román kollégáikkal.

Vizi E. Szilveszter

2006-ban tudományos tevékenysége elismeréseként kapta a díjat Traian Basescu akkori román elnöktől.

Tőkés László 2009-ben kapta meg Traian Basescu volt román elnöktől a Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát az 1989-es forradalom és a romániai rendszerváltás elindításában betöltött történelmi szerepéért.

Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében. Klaus Iohannis román elnök március 3-án vonta vissza az állami kitüntetést.