Az első fotók a lehetséges merénylőkről

2016.03.22. 16:47

Megjelentek az első fotók a brüsszeli terrortámadás-sorozat lehetséges elkövetőjéről vagy elkövetőiről. A brüsszeli repülőtér biztonsági kameráján látszanak azok a férfiak, akik közül egynek vagy többnek a feltételezések szerint köze lehetett a több mint 30 halálos áldozatot követelő robbantásokhoz.

A dh.be belga bulvárújság közölt fotót az állítólagos merénylőkről. A képen két férfi látszik, amint kocsikat tolnak a zaventemi repülőtéren. A lap azt állítja, hogy a képet a biztonsági kamerák készítették nem sokkal a merénylet előtt. A lap állítását a belga rendőrség is megerősítette.

A két férfi első ránézésre nem tűnik gyanúsnak, de a belga lapok kiszúrták, hogy a csomagszállító kocsit toló férfiak csak az egyik kezükön viseltek kesztyűt. Ez a kommentárok szerint felvetheti annak a gyanúját, hogy talán így próbáltak elrejteni valamilyen, a robbanószerkezettel összefüggő eszközt.

Később a rendőrség is közzétette ugyanezt a képet, ám a hatóság már a jobb oldalt álló harmadik férfira koncentrált, és arra kérte a lakosságot, hogy aki valamit tud a fehér ruhás férfi tartózkodási helyéről, vagy bármilyen információja van róla, jelentkezzen.

Utasok evakuálása a brüsszeli repülőtérről, ahol két bomba is robbantForrás: AFP/John Thys

A biztonsági kamera felvételén látható két másik férfi személyazonossága egyelőre ismeretlen, így még az is elképzelhető, hogy mindhármuknak köze lehet az eseményekhez.

Más médiumokban egy újabb, az alábbi fotó is felbukkant a lehetséges elkövetőkről:

A belga szövetségi ügyészség korábban arra kérte a történtekről tudósító médiumokat, hogy a nyomozás érdekében ne hozzák nyilvánosságra a fényképeket,  ám azok kiszivárogtak a közösségi oldalakon - közölte a VTM televíziós csatorna.

Magyar kormányalkalmazottak

Mint arról az Origo beszámolt, a több mint 30 halálos áldozatot követelő és sok sebesülttel járó támadássorozatban magyar kormányalkalmazottak is megsérültek. A brüsszeli magyar állandó képviselet egyik munkatársa sebesült meg a brüsszeli terrortámadásban - erősítette meg a Külügyminisztérium az Origo információját.

Az állandó képviselet dolgozója a maalbeeki metróállomáson történt merényletben sebesült meg. Jelenleg könnyű sérülésekkel kórházban ápolják. A brüsszeli terrortámadások másik magyar sérültje is kórházban van.  Ő is könnyű sérüléseket szenvedett. Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a másik sérültről azt mondta, hogy ő is kormányalkalmazott.

Az Iszlám Állam vállalta

A merényletekért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget - írta a BBC. Ezt a a terrorista szervezethez közel álló Aamák hírügynökség jelentette.

Reggel óta történt:

  • Reggel 8 óra körül két robbanás rázta meg a brüsszeli Zaventem repülőteret. A főügyész szerint öngyilkos merénylő robbantott. 
  • Nem sokkal később robbanás volt az uniós negyed közepén található Maalbeek metróállomáson. 
  • Hivatalos adatok szerint a két helyszínen összesen 34 ember halt meg, több mint 130-an megsérültek. 
  • A brüsszeli magyar konzulátus megerősítette: két magyar sérült van. 
  • A terrortámadást az Iszlám Állam vállalta magára. 
  • A belga kormány a legmagasabb szintre, négyesre emelte a terrorkészültséget.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK