Garázdaság miatt elítélték Gulyás Mártont

Gulyás Márton Ferenc garázdasági pere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2016 március 22-én Gulyás Márton Ferenc garázdasági pere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2016 március 22-én
Gulyás Márton Ferenc garázdasági pere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon 2016 március 22-én
Vágólapra másolva!
Első fokon garázdaságért elítélte a bíróság Gulyás Márton civil aktivistát, aki azzal demonstrált az MSZP-s boltzárbotrány után, hogy megrongálta a Nemzeti Választási Iroda tábláit. A bíróság szerint ezzel kirívóan közösségellenes volt, ezért egy év próbára bocsátották.
Vágólapra másolva!

Bűnösnek találta, és

egy év próbára bocsátotta a garázdaság miatt első fokon elítélt Gulyás Márton civil aktivistát a bíróság

- jelentette a tárgyalásról az Origo tudósítója.

Gulyás Mártont garázdaságért ítélte el a bíróság nem jogerősen Fotó: Szabó Gábor - Origo

Gulyásnak a nem jogerős ítélet szerint 41 ezer forint bűnügyi és perköltséget is meg kell fizetnie a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság tábláinak lefeszítése miatt, és mert passzívan ellenszegült a rendőri intézkedésnek - hangzott el.

Kirívóan közösségellenes

A bíró szóbeli indoklása szerint tette túlmutatott a politikai véleménynyilvánítás határain, megsértette a köznyugalmat, és kirívóan közösségellenesen lépett fel. Az, hogy nem keltett riadalmat Gulyás, a bíró szerint is egyértelmű, de a táblák letépése elvileg alkalmas volt a megbotránkoztatásra, tehát magyarázata szerint a lehetőség is elég ilyenkor.

A kár mértéke döntő

A bíróság által kirendelt igazságügyi orvosszakértő szerint csak 38 800 forintos kárt okozott Gulyás Márton civil aktivista, aki az MSZP-s boltzárbotrány után leszerelte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületéről az intézmény két tábláját.

Az értékhatár azért fontos, mert a rendőrség korábbi közlése szerint 51 700 forintos kárt okozott az aktivista.

Mint arról az Origo beszámolt, ez éppen 1700 forinttal haladja meg a szabálysértés határát, így tette már bűncselekménynek számít.

A demokrácia szünetel

Gulyás Márton az Origónak korábban azt mondta, hogy az NVI épületénél hat-nyolc társával jelent meg, hogy a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezés benyújtása körüli botrány ellen tiltakozzon.

Gulyás Márton garázdasági pere a Pesti Központi Kerületi Bíróságon Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az akció résztvevői az épületre a kormányzati kommunikációs plakátokra hajazó hirdetményeket ragasztottak ki, amelyeken a következő szöveg volt olvasható:

Az akcióról videofelvétel is készült:

Munkára ítélné az ügyész

Az Origo tudósítójának jelentése szerint a bírósági tárgyaláson az ügyész - vélhetően a szakértő által mondott kárösszeg hatására - már csak az enyhébben büntethető garázdaságról beszélt, és

közérdekű munkavégzés kiszabását kérte büntetésként Gulyás Mártonra.

Gulyás védője, Magyar András azonban védence felmentését kérte.

Nem jogerős, fellebbeznek

Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész súlyosításért, az általa kért közérdekű munka elrendeléséért fellebbezett, míg Gulyás Márton és védője felmentésért.