Referendumverseny: aki előbb gyűjt 200 ezret, az győz

2016.03.22. 14:47

A boltzáras népszavazási botrány kivédésére új szabályozást javasol a Nemzeti Választási Iroda a kormánynak. Eltörölhetik a párhuzamossági moratóriumot, és többen is gyűjthetnének aláírást egy témában, majd az győzne, akinek előbb megvan a 200 ezer aláírás. Ötletekkel állt elő a Nemzeti Választási Bizottság is.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) megküldte a kormánynak a népszavazási törvényhez javasolt módosítási javaslatait. Vagy nem kellene személyesen benyújtani a kezdeményezést, így elkerülhető lenne a múltkori, az MSZP-t beelőző kopaszokról elhíresült tülekedés, vagy az számítana, hogy ki gyűjti össze hamarabb a 200 ezer támogató aláírást.

Virtuálissá válna a tülekedés

Az NVI egyik javaslata az, hogy vezessék be a a népszavazási kezdeményezéseknél az ügyfélkapus benyújtás lehetőségét. Ezzel megszűnne az akár tettlegességig is fajuló helyzet, hogy a beadványozók az NVI aulájában közelharcot vívnak: ki nyomja meg elsőként az érkeztető bélyegzőt.

Tumultus az NVI épületében: az MSZP-s Nyakó István kopaszok gyűrűjébenFotó: Szabó Gábor - Origo

Ám az ügyfélkapunál is sietni kellene, hiszen annak biztosítanának elsőbbséget a kérdés elbírálásánál, aki a törvényben meghatározott időpontot követő legrövidebb időn belül nyújtja be.

Roham a 200 ezer aláírásért

Az NVI másik megoldási javaslata szerint viszont a kezdeményezés benyújtásánál egyáltalán nem számítana az elsőség. Ehelyett a referendumkérdést az a beadványozó "foglalná", aki hitelesített kérdéséhez hamarabb összegyűjti a 200 ezer támogató aláírást.

Ebben az esetben a népszavazási kérdések hitelesítésének és az aláírásgyűjtés megkezdésének sem lenne akadálya, ha már folyamatban van egy másik, azonos tárgykörbe tartozó kérdés elbírálása, vagy akár az aláírások gyűjtése.

Plusz egy javaslat

A két megoldás kiegészítéseként javasolja továbbá az NVI, hogy a kérdés benyújtásakor csatolandó támogatói választópolgári aláírások számát 20-ról legalább 200-ra emelje a jogalkotó. Az NVI emlékeztetett, hogy Pálffy Ilona elnök már tavaly javasolta a törvény módosítását a második elképzelésnek megfelelően, ám akkor a kormány és a parlamenti pártok ezt nem támogatták.

Az NVB is javasol

Ötletekkel állt elő a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) is. Patyi András elnök közölte, Orbán Viktor kormányfő felkérésére a testület több megoldást tartalmazó javaslatcsomagot dolgozott ki.

Az NVB javaslatai amúgy szinte egybevágnak az NVI ötleteivel: ugyanúgy felvetik az ügyfélkapus benyújtás lehetőségét és az elsőként 200 ezer aláírást összegyűjtő kezdeményező koncepcióját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK