Felmentés a megvert arab sakkmester ügyében

2016.03.23. 13:53

Felmentette a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és a súlyos testi sértés kísérletének vádja alól  a Szegedi Törvényszék első fokon azt a két rendőrt, akit Szaúd Mohamed al-Marzúki egyesült arab emírségekbeli sakkvezető 2012 júniusi bántalmazásával vádolt az ügyészség.

A bíróság az egyik - azóta leszerelt - rendőrt, valamint az arab férfi és társa elfogásában közreműködő taxist közúti veszélyeztetés bűntettében bűnösnek találta. A rendőrt a törvényszék 220 napi, összesen 264 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta, a taxist pedig két évre próbára bocsátotta.

Bevándorlónak hitték a sakkozókat

A vádirat szerint az illegális bevándorlókat kereső járőrök azt hitték két arab sakkozóról - közöttük Szaúd Mohamed al-Marzúki sakmesterről, - hogy határsértők. Az arab férfiak pedig azt hitték, ki akarják rabolni őket, mert nem ismerték föl, hogy rendőrök akarják igazoltatni őket, ezért elfutottak.A sértettet több száz méteres autós és gyalogos üldözés után érték utol, miután egy taxi elé vágott. A férfit a földre rántották, majd testét és fejét ököllel ütni, és rugdosni kezdték.

A két rendőrt - egy törzsőrmestert és egy őrmestert - hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettével, közúti veszélyeztetéssel, valamint súlyos testi sértés kísérletével, a harmadrendű vádlott taxisofőrt közúti veszélyeztetéssel vádolta az ügyészség. Az ügyben Lékó Péter sakknagymester is tanúskodott.

Senki nem látott semmit

A tárgyaláson több a helyszín közelében dolgozó tanút is kikérdeztek, akik egymásnak ellentmondó vallomásokat tettek, az arab férfi esetleges bántalmazását azonban egyikük sem látta.