Sajtóhírek arról szóltak, hogy kétéves költségvetést tervez a kormány a 2018-as választások előtt. Emiatt lehet szükség arra, hogy a kormány szabad kezet kapjon a költségvetésen belüli átcsoportosításra.

Húsz perc alatt döntött arról kedden a parlament költségvetési bizottsága, hogy támogatja az államháztartási törvény módosítását. A javaslatot február végén terjesztette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, és a lényege, hogy a kormány tagjai gyakorlatilag bármilyen célra elkülöníthetnek forrásokat anélkül, hogy módosítani kellene a költségvetést. Ha a parlament is megszavazza, akkor elég lesz ezután egy rendelet, és máris működhet az átcsoportosítás. 

Az InfoRádió úgy értesült, hogy a javaslatra azért van szükség, mert a kormány szándéka, hogy a választás előtti időszakban 2 éves költségvetés legyen, azaz a 2017-re és 2018-ra szóló költségvetési terveket már idén elfogadják. A kétéves költségvetés politikailag jó helyzetet teremthet a kormánynak, hiszen ha valóban így lesz, akkor a választások előtt közvetlenül nem kell a költségvetésről vitatkozni, és a Lázár János-féle javaslattal pedig bármikor egy rendelettel átcsoportosítható lesz a pénz. 

Mindezzel kapcsolatban a Kormányzati Tájékoztatási Központ azt közölte szerkesztőségünkkel, hogy "A kormány nem tervez kétéves költségvetést, az erről szóló sajtóértesülés téves".