Migránsügyben kóstolgatja Botkát a Fidesz

Botka László polgármester Szeged
MSZP
Budapest, 2014. május 31. Botka László választmányi elnök nyilatkozik a sajtónak a Magyar Szocialista Párt (MSZP) országos választmányának ülése közben a párt VI. kerületi, Jókai utcai székháza előtt 2014. május 31-én. Elrendelte az MSZP választmánya a teljes tisztújítást, és július 19-ére összehívta a párt tisztújító kongresszusát. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A Fidesz az EP-elnök Szegedet érintő, menekültekkel kapcsolatos kijelentéseire reagálva vonta kérdőre Szeged MSZP-s polgármesterét.
Vágólapra másolva!

Elővette Szeged szocialista polgármesterét menekültügyben a Fidesz, miután

a kormánypárt a migránsok betelepítéséről szóló alkut gyanított

az Európai Parlament elnökének egy nyilatkozata alapján. A Fidesz ezért kérdőre vonta Botkát: mikor egyezett meg Martin Schulz, az EP elnöke migránsok befogadásáról, és miért titkolta el ezt a találkozót.

Kérdőre vonták Botkát

Németh Szilárd fideszes képviselő emlékeztetett: Martin Schulz egy szerdai interjúban - amiben abszurdnak és aljasnak nevezte a magyar kormány kvótareferendumról szóló kezdeményezését - arról is beszélt, vannak olyan magyar települések, amelyek nem utasítják el a menekülteket. Schulz szerint ilyen Szeged, egy "elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni".

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke Forrás: AFP/Georges Gobet

Németh Szilárd ezután arra volt kíváncsi, Martin Schulz ígért-e valamit, például brüsszeli karriert Botka Lászlónak azért cserébe, hogy

Azt is firtatta, vajon ez az ügy áll-e a hátterében annak, hogy Botka László "nem engedte" a szegedi közgyűlés elé terjeszteni a kötelező betelepítési kvóta elleni fellépésről szóló nyilatkozatot.

Kisstílű és őrült felvetés

A Szegedma.hu portálon keresztül a polgármesteri kabinet válaszolt a Fidesznek. Eszerint Martin Schulz, amikor Szegedet említette, feltehetőleg arra utalt, hogy Szeged polgárai példaértékű humanitárius segítséget adtak a menekülteknek - ellátták őket ivóvízzel, ennivalóval - ahhoz, hogy áthaladásuk a városon konfliktusok nélkül, zökkenőmentesen történjen."

Botka László szegedi MSZP-s polgármester nem talált szavakat Forrás: MTI/Kovács Attila

Mindezt Botka László az Origo kérdésére annyival egészítette ki, mint amit az Indexnek is mondott:

mert azt akarják bemagyarázni, hogy egy városi polgármester meg tud egyezni az EP elnökével migránsok betelepítéséről. Ez már annyira szürreális, hogy már szavaim sincsenek ellene".