Az LMP szerint a kormány többször is gyanús módon, magáncégeket is bevonva bonyolított le uniós pénzek lehívását felgyorsító, valamint azt ellenőrző projekteket - mondta Hadházy Ákos, a párt korrupcióügyi szóvivője. 

Hadházy Ákos, az ellenzéki párt antikorrupciós szakszóvivője, elnökségi tagja csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján példaként említett egy olyan projektet, amelyben az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, a Széchenyi Programiroda és a Türr István Képző és Kutató Intézet összesen 5 milliárd forintot költött el 2015 tavaszától az év végéig.

Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivőjeForrás: MTI/Bruzák Noémi

 Az LMP kételkedik abban, hogy ezt a pénzt megfelelő színvonalon használták fel az uniós pénzek helyes kifizetésének segítésére - fogalmazott Hadházy Ákos. Megjegyezte, a Közbeszerzési Értesítőből

a teljes összeg mindössze 15 százalékát, mintegy 700 millió forintot tudják nyomon követni.

Az ellenzéki politikus gyanúsnak nevezte, hogy a projektben egy 2015-ben alakult céget bíztak meg szkennelési feladatokkal 25 millió forint értékben. Életszerűtlen emellett, hogy

  • képzésre 50 millió forintot fordítottak,
  • ózdi hátrányos helyzetű diákok alapfokú számítástechnikai oktatására pedig óránként 35 ezer forintot költöttek,
  • Kiskunhalason pedig óránként 100 ezer forintért tartottak továbbképzést óvónőknek.

Hadházy Ákos szerint 475 millió forintért egy konzorciumot is megbíztak, amelynek november végétől karácsonyig 300 céget kellett ellenőriznie, amiről ez idő alatt egy 1700 oldalas tanulmányt kellett készítenie, oldalanként 300 ezer forintért.

Hadházy Ákos közölte, közérdekű adatigényléssel kikérik a projekt teljes költségvetésének elszámolását.