Jozef Rohác és Portik Tamás ügyvédei felmentést kértek védenceikre a védőbeszédükben. Az ügyvédek szerint hiányosak a bizonyítékok, és ellentmondásosak a tanúvallomások is. Jövő héten születhet meg az elsőfokú ítélet a Fenyő- és Cinóber-gyilkosságok, illetve az Aranykéz utcai robbantás ügyében.

Felmentést kért Jozef Rohác, Portik Tamás és két további vádlott ügyvédje az összesen hat halálos áldozattal járó Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-, illetve Cinóber-gyilkosságok ügyében a védőbeszédek során a Fővárosi Törvényszéken pénteken.

Az ügyész életfogytiglani börtönt kért Rohácra és PortikraFotó: Mudra László - Origo

Az ügyész néhány napja vádbeszédében életfogytiglant indítványozott Rohácnak és Portiknak a csaknem két évtizeddel ezelőtti cselekmények ügyében.

Az ügyészség szerint Rohác tettese volt a négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantásnak és a Fenyő-, illetve Cinóber-gyilkosságnak. Portikot pedig azzal vádolják, hogy felbujtója, megbízója volt a robbantásnak és a Cinóber-gyilkosságnak.

Három vádpont

A vád szerint 1996 decemberében az alvilágban Cinóberként ismertté vált D. Ferencet ölte meg a szlovák Jozef Rohác. A cselekmény felbujtója az olajügyletek miatt akkoriban ismerté vált Energol Rt. két korábbi igazgatója, Portik Tamás és F. Attila volt.

A vád tartalmazza azt is, hogy Rohác 1998. február 11-én kora este Budán, egy forgalmas kereszteződésben közvetlen közelről lelőtte Fenyő János médiavállalkozót, a Vico-vállalatcsoport vezetőjét. Ebben az ügyben senkit nem vádolnak felbujtással.

A harmadik vádirat szerint 1998. július 2-án Rohác egy autóba rejtett pokolgép működésbe hozásával megölte Boros József vállalkozót és másik három járókelőt az Aranykéz utcában. A cselekményre az ügyészség szerint Portik adott utasítást, mert Boros terhelő nyilatkozatokat tett róla a rendőrségen.

Hiányos bizonyítékok

Rohác és Portik az eljárásban tagadta bűnösségét. Portik részletes észrevételeket tett a tárgyalásokon, és a többi között arról is beszélt, hogy Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszter állhat például az Aranykéz utcai robbantás hátterében.A pénteki tárgyaláson az ügyvédek felmentést kértek, részben bizonyítottság hiányában, részben pedig azért, mert álláspontjuk szerint a bűncselekményeket nem védencük követte el.

Portik Tamás szerint Pintér Sándor állhat az Aranykéz utcai robbantás mögöttForrás: AFP/MTI/ZOLTAN MIHADAK

A védelem szerint a tárgyi bizonyítékok hiányosak, a terhelő tanúk vallomásai pedig életszerűtlenek, ellentmondásosak, hiteltelenek.

Az arca szépsége

Fülöp Tamás ügyvéd, Rohác védője perbeszédében a Fenyő-gyilkosság vádpontjáról elmondta: a többtucatnyi szemtanú közül egyiknek a vallomása sem bizonyítja, hogy az elsőrendű vádlott lett volna az elkövető.

Többnyire magas, erős testalkatú férfit írnak le, ami egyáltalán nem illik a vádlottra. Mi több, az egyik szemtanú korábban az elkövetőről szólva úgy fogalmazott: elképzelhető arca szépsége miatt, hogy nő.Rohác ügyvédje megjegyezte, hogy védencéről sok minden állítható, de az, hogy arca lányosan szép lenne, bizonyosan nem.

Volt rajta sapka

A Fenyő-gyilkosságban az egyik fontos bizonyíték a vádhatóság szerint a helyszínen talált sapka, amelyen a cselekmény után évekkel sikerült kimutatni Rohác DNS-ét. Erről a védő azt fejtegette: a szakértő által megállapított nagyfokú valószínűség még nem egyenlő a kétséget kizáró ítéleti bizonyossággal. Továbbá az sem zárható ki, hogy a sapka "felülszennyeződőtt", azaz a cselekmény után, attól függetlenül került rá valamilyen úton-módon Rohác DNS-e, esetleg így terelték rá a gyanút.

Az Aranykéz utcai robbantásról szólva a védő többi között azzal érvelt, hogy álláspontja szerint nem meggyőző a rendelkezésre álló helyszíni biztonsági kamerafelvétel, illetve annak szakértői elemzése, amely a vád szerint bizonyítja, hogy Rohác látható a képeken.

Az ügyvéd arra is emlékeztetett, hogy a Cinóber-gyilkosság szemtanúja a tárgyaláson fel sem ismerte Rohácot.

Életszerűtlen vallomások

Az ügyvéd kitért a büntetőperben tanúként felvonultatott magyar és szlovák "bűnbánó maffiózókra", akik a vádlottakra terhelő vallomást tettek. A védő azt emelte ki, hogy ezek a tanúk a saját cselekményeiket illetően legkevésbé sem voltak bűnbánók, nem ismertek be szinte semmit, de annál inkább vallottak a vádlottakra.

A védő szerint felmerül a kérdés, hogy mennyiben befolyásolhatták vallomásaikat a nyomozókkal ellenőrizetlen körülmények között folytatott "háttérbeszélgetések", esetleges megegyezések. Annál is inkább, hiszen volt, aki ellen a bűnüldöző hatóságok álláspontját alátámasztó vallomás megszületése után megszűnt a nyomozás, volt, akinél megszakították a jogerős szabadságvesztés büntetés végrehajtását, és volt, akinek be se kellett vonulnia jogerős szabadságvesztésének letöltésére, és már úgy hírlik, intézik neki a kegyelmet.

A terhelő tanúk pedig a tárgyalásokon védői kérdésre sem mertek beszélni a nyomozókkal folytatott "háttérbeszélgetéseikről". A védő többórás perbeszédében szóvá tette, hogy a terhelő tanúk vallomásai életszerűtlenek, ellentmondóak, hiteltelenek voltak.

Rohác ügyvédje felidézte, hogy amikor egy korábbi tárgyaláson a védelem az egyik "sokat próbált csibésznek" szegezte a kérdést: "szoktál máskor is ilyet csinálni, hogy összevissza beszélsz"? A tanú velősen csak annyit mondott: "Igen."

Jövő héten születhet elsőfokú ítélet

Szikinger István ügyvéd, Portik védője a perbeszédében kifejtette: ügyfele védekezése, amely szerint a jelenlegi belügyminiszter, illetve egy bizonyos T. család tagjai lehetnek felelősek egyes cselekményekért, nem biztos, hogy teljesen légből kapott.Szikinger István is szóvá tette a terhelő tanúk szavahihetőségének problémáját. Mi több, úgy vélekedett, hogy egyes esetekben az ügyészség hamis tanúk "mellé állt", egyes tanúk vallomása pedig a nyomozás irányának megfelelően alakult, bővült.

A védő teljesen életszerűtlennek minősítette például azokat a tanúvallomásokat, amelyek szerint Portik széles körben beszélt volna a tervezett, illetve elkövetett súlyos bűncselekményekről.

A Fenyő-, illetve a Cinóber-gyilkosság ügyében megvádolt másik két férfi védője szintén felmentést kért.

Jövő héten a vádlottak utolsó szó jogán előadott védekezését követően megszülethet az elsőfokú ítélet is az 1990-es évek második felének három közismert bűnügyében.