Bekeményítenének a németek a menekültekkel szemben

German government weekly cabinet meeting Horizontal Köln
German Interior Minister Thomas de Maiziere awaits the start of the weekly cabinet meeting on January 6, 2016. de Maiziere lashed out at Cologne police for failing to stop the assaults on women at the Cologne central station during new year celebrations in an interview with German public broadcaster ARD. / AFP / TOBIAS SCHWARZ
Vágólapra másolva!
Németországban csak a német nyelv elsajátítására és munkára hajlandó menekültek kaphatnának határozatlan idejű tartózkodási engedélyt a szövetségi belügyminisztérium új elképzelése szerint.
Vágólapra másolva!

A tárca a munkaügyi minisztériummal együtt legkésőbb májusban a kormány elé terjeszt egy törvényjavaslatot a menekültek társadalmi integrációjáról, amelynek az az alapelve, hogy csak a beilleszkedésre törekvő menekültek maradhatnak tartósan az országban - mondta Thomas de Maizière belügyminiszter az ARD országos közszolgálati televíziónak.

Forrás: AFP/Tobias Schwarz

A miniszter a hétvégén sugárzott interjúban kiemelte, hogy

aki nem fogadja el a felajánlott munkát, vagy nem hajlandó megtanulni németül, elesik a letelepedés lehetőségétől,

amely a jelenlegi szabályozás szerint három évi tartózkodás után szinte automatikusan jár.

A két tárca terve szerint a menekülteket lakhelyváltoztatási tilalom alá is vonják majd. A javasolt szabály értelmében a menekültek nem költözhetnek el kijelölt lakhelyükről, amíg nem tudják eltartani magukat.

A "röghöz kötés" célja a sűrűn lakott térségek "gettósodásának" elkerülése, vagyis annak megakadályozása, hogy nemzetiségi zárványok alakuljanak ki a nagyvárosokban és vonzáskörzetükben - mondta Thomas de Maizière.

Forrás: AFP/Hanna Sonia

A jobboldali CDU politikusa hangsúlyozta: az Európai Unió Bírósága a közelmúltban egy ítéletben kimondta, hogy a lakhelykorlátozás összefér az uniós menekültügyi szabályokkal.

A mostani szabályozás radikális szigorítását jelentő javaslatot a CDU-val kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) több politikusa a támogatásáról biztosította, az országos szakszervezeti szövetség (DGB) viszont bírálta. Álláspontja szerint

a beilleszkedést nem erőltetni kellene újabb szankciókkal, hanem inkább ösztönözni

a menekültek igényeire szabott nyelvtanulási és képzési, átképzési programokkal és az integrációért a legtöbbet dolgozó intézmények, az önkormányzatok pénzügyi támogatásával.