Áder ellenében is kitart a kormány a lakáslottó mellett

Áder János
Áder János
Vágólapra másolva!
Szerdai ülésén véglegesítheti az Országgyűlés a nemzeti otthonteremtési közösségekről szóló szabályozást, amely mellett a jelek szerint még Áder János köztársasági elnök aggályai ellenére is kitart a kormány. A kéthetes parlamenti ülésen több új törvényjavaslatról is vitáznak a képviselők.
Vágólapra másolva!

Végleges formába öntheti az Országgyűlés következő kéthetes ülésén a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló kormányzati javaslatot, amelyet Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a parlamentnek.

Áder János visszadobta

Mint arról az Origo is beszámolt, Áder János megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal javaslatára elfogadott noktörvényt.

Áder János nem látta biztosítottnak a megfelelő garanciákat a törvényben Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Az államfő visszaküldő levelében azt írta: támogatandó a családok otthonteremtési lehetőségének bővítése állami támogatással, ám ennek végrehajtása megfelelő garanciákat igényel,

a működés szigorú hatósági felügyelete mellett.

Álláspontja szerint a törvény nem felel meg ezeknek az elvárásoknak, mert tisztázatlan és ellentmondásos rendelkezéseket tartalmaz.

Rogán Antal nyújtotta be az államfő által megfontolásra visszaküldött törvényjavaslatot Fotó: Marton Szilvia - Origo

Ám a kormány kitart a nok mellett, mert mint közölték: a kabinet álláspontja szerint az államfő által felvetett kérdések a részletszabályokat tartalmazó kormányrendeletben rendezhetők.

Egy cég nyer igazán

Mint azt az Origo megírta, másfél évtized után váltotta valóra az Orbán-kormány egy magáncég óhaját, amikor létrehozták a nokot.

A jelek szerint erre az egyetlen cégcsoportra szabták a nemzeti lakáslottó modelljét.

Ehhez képest a Carion Zrt. óvatos: mint közölték, majd akkor vizsgálják meg, hogy csatlakoznak-e a programhoz, ha kialakul a végleges törvény, illetve végrehajtási rendelet.

Sűrű két hetük lesz

A nokról szóló szerdai határozathozatal előtt, kedden napirend előtti felszólalásokkal kezdi munkáját a parlament, majd interpellációk és azonnali kérdések következnek. Szerdán szavaznak az államháztartási törvény módosításáról, amely

a kormánynak akkor is adna lehetőséget kiemelt közfeladathoz szükséges pénz biztosítására, ha annak még nincs fedezete.

A parlament kilenc előterjesztésről tart várhatóan általános vitát, köztük három új törvényjavaslatról: a védelmi és biztonsági célú beszerzésekről, az igazságügyi szakértőkről, valamint a külképviseletekről és a tartós külszolgálatról szólókról.