Az LMP népszavazással módosítana alkotmányt

2016.03.28. 13:36

Az alaptörvény módosításával erősítené meg az LMP a közvetlen demokrácia - az országos és a helyi népszavazás - szerepét. Achiffer András emellett úgy módosítaná a jogszabályt, hogy lehessen megerősítő népszavazást kezdeményezni egy alaptörvény-módosításról.

Miközben a kormány a terrorveszély miatti alaptörvény-módosításon gondolkodik, az LMP társelnöke, Schiffer András is benyújtott egy alkotmánymódosító javaslatot az Országgyűlésnek. Ez a népszavazás témakörét érinti.

Schiffer András, az LMP társelnöke módosítaná az alaptörvénytForrás: MTI/Illyés Tibor

Schiffer indoklása szerint az alaptörvény "csorbította a népszuverenitást azzal, hogy a közvetlen állampolgári részvétel alkotmányos eszközrendszerét durván visszametszette", ezért javasolja megerősíteni "a közvetlen demokrácia szerepét".

Módosító javaslata megnyitja a népszavazás lehetőségét alkotmányozási kérdésekben, alkotmányos intézményként állítja vissza a népi kezdeményezést, valamint - az érvényességi feltételeken is enyhítve - meghatározott esetekben megkerűlhetetlenné teszi a helyi népszavazás kiírását.

Az alaptörvény sorrendben hatodik módosítására már több javaslat is készültFotó: Bielik István - Origo

Az ellenzékiek közül többen is tettek javaslatot az elmúlt hetekben az alaptörvény - sorrendben hatodik - módosítására. Az Origo beszámolt arról, hogy az egyik egyenlő minkáért egyenlő bért garantálna férfiaknak és nőknek, a másik pedig átírná az alkotmánybírók választásának szabályait.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK