Terrortörvény: egy napot adott a kormány az ellenzéknek

2016.03.29. 14:54

Pénteken lesz az ötpárti egyeztetés a terrorizmus elleni intézkedésekről - jelentette be a kormány. Pintér Sándor arra kérte a frakcióvezetőket, hogy a megjelölt témakörökben szerda estig juttassák el a javaslataikat a Belügyminisztériumnak. 

Április 1-jére, péntekre hívta egyeztetésre a parlamenti frakciók vezetőit Pintér Sándor belügyminiszter. A találkozón az ország biztonsága érdekében szükséges lépésekről, a terrorizmus elleni intézkedésekről tárgyalnak majd  - közölte Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

Pintér Sándor várja az ellenzéki pártok javaslataitFotó: Polyák Attila - Origo

Szigorított javaslatok

Pintér Sándor megjelölte azt az öt témakört is, amelyben a kormány a Belügyminisztériumra bízta a szükséges törvényjavaslatok kidolgozását.

Ahogy azt az Origo korábban megírta, a kormány javasolja a többi között: 

  • a Terrorelhárítási Központ megerősítését, 
  • egy terrorelhárítási információs és bűnügyi központ létrehozását, 
  • egyes adatszolgáltató eszközök dekódolásának lehetőségét, 
  • a bankszámlák ellenőrzését a gyanús pénzáramlások kiszűrésére, 
  • a hatóságok, mentést végzők telekommunikációjának előnyét a hálózatokon, 
  • a digitalizált rendőrségi, katasztrófavédelmi rádiórendszer kibővítését

Várják a javaslatokat

Gulyás Gergely elmondta, a belügyminiszter azt kérte a frakcióvezetőktől, hogy a megjelölt témakörökben juttassák el javaslataikat a BM-nek szerda estig. Mivel több sarkalatos törvény módosításáról is szó van, a kormányoldal számít az ellenzéki pártok támogatására - tette hozzá.

A törvényjavaslatokat április 4-i ülésén tárgyalja a kormány.

Gulyás Gergely megjegyezte, hogy az alaptörvény-módosítás kérdése nem a BM, hanem a Honvédelmi Minisztérium (HM) hatáskörébe tartozik, így az ahhoz szükséges egyeztetéseket a HM folytatja le.

A kormány kedd délután csökkentette a terrorfokozat szintjét MagyarországonForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Jobbikot nem támogatják

A Fidesz frakcióvezető-helyettese arról is beszélt, hogy a múlt héten a honvédelmi bizottság tárgysorozatba vett egy jobbikos törvénymódosítási javaslatot, ám az Országgyűlésben a Fidesz képviselőcsoportja nem fogja támogatni a napirendre vételét.  A Jobbik előterjesztése arról szól - idézte -, hogy kormányhatározatban megállapított 1-es vagy 2-es fokozatú terrorfenyegetettség elrendelése után a honvédség fegyverhasználati joggal vehessen részt az államhatár őrzésének biztosításában, továbbá belföldi erőszakos cselekmények elhárításában.

„Ez a módosítás ebben a formában azért vet fel alkotmányos aggályokat, mert a Jobbik sem támogatta azt az alkotmánymódosítást, amely a honvédség alkalmazását egyértelműen lehetővé tette volna a kormány számára” - mondta Gulyás Gergely.