Vezérkari főnök: Hatezer katonát tudunk a határra küldeni

2016.03.29. 10:34

Órákon belül hatezer katonát tud mozgósítani Magyarország a határok védelmére - mondta Benkő Tibor. A vezérkari főnök szerint a katonák felkészültek, és lelkesen végzik a munkájukat.

Szükség esetén akár órákon belül több mint hatezer katonát tud mozgósítani a határok védelmére a Magyar Honvédség - mondta a honvéd vezérkari főnök az M1-en. Benkő Tibor azt is hozzátette, hogy emellett még el tudják látni a honvédség napi feladatait is.

Szükség esetén órákon belül hatezer katonát tudnak a határokhoz vezényelniForrás: MTI/Ujvári Sándor

A laktanyákból nem vihetünk ki mindenkit a határra, így például a légtérfelügyeletet, a légtérvédelmet ellátókat, a lokátorosokat, a híradóközpontosokat és az egészségügyi intézményekben dolgozókat. Emellett külföldön is mintegy ezer katona teljesít szolgálatot, akiknek a váltásáról, a váltás tagjainak felkészítéséről is gondoskodni kell - mondta Benkő Tibor.

Felkészültek és lelkesek

Magyarország jelenleg több mint kétezer emberrel vesz részt a déli határszakasz védelmének biztosításában - mondta a vezérkari főnök, aki húsvét első napján a horvát határ mentén, húsvéthétfőn pedig Bács-Kiskun és Csongrád megyében szolgálatot teljesítő katonákat látogatta meg.

Benkő Tibor azt mondta: jó benyomásokat szerzett,

a katonák felkészültek, lelkesen, kitartóan végzik a munkát, és arról is megbizonyosodott, hogy a feladatokhoz szükséges technikai eszközök rendelkezésre állnak.

Nem csak a határokon lehet támadás

A terrorizmus elleni készülő intézkedéscsomagról Benkő Tibor azt mondta, hogy a honvédség számára rendkívül széles körű feladatrendszert jelent. Egyaránt kiterjed a hírszerzésre, az információgyűjtésre, a felderítésre, a járőrözésre, szállításra és - ha a helyzet úgy kívánja - harci feladatban való részvételre is.

Arra is készen kell állni, hogy akár mentésben, mentesítésben, kórházi gyógyításban is részt tudjanak venni a katonák, amire a honvédkórház kapacitása, felkészültsége biztosított - mondta a vezérkari főnök.

Benkő Tibor kitért arra is, hogy napjainkban nem csak a határok mentén lehet közvetlen támadásra számítani, és ahhoz is jogszabály-változtatás kell, hogy szükség esetén a Magyar Honvédség is segíthessen a védekezésben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK