Vágólapra másolva!
Az egész magyar alvilág megbolondult - mondta az utolsó szó jogán Jozef Rohác az Aranykéz utcai robbantás, illetve a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosságok összevont büntetőperében. Csütörtökön hirdetik ki az elsőfokú ítéletet.
Vágólapra másolva!

Minden vádlott a felmentését kérte az utolsó szó jogán az összesen hat halálos áldozattal járó, két évtizeddel ezelőtti Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-, valamint a Cinóber-gyilkosságok összevont büntetőperében a Fővárosi Törvényszéken.

Jozef Rohác csaknem egy órát beszélt az utolsó szó jogán Fotó: Mudra László - Origo

Portik Tamás harmadrendű vádlott nem is mondott többet, csak hogy felmentést kér, Jozef Rohác elsőrendű és Ferencsik Attila negyedrendű vádlott azonban egyaránt csaknem egy órát beszélt.

B-kategóriás filmekben sem

Jozef Rohác kijelentette, hogy az ellene valló tanúk hazudnak. A férfi az utolsó szó jogán a tanúkra célozva úgy fogalmazott, hogy szerinte

az egész magyar alvilág megbolondult.

A szlovák férfi hosszan bizonygatta, hogy a terhelő vallomások hiteltelenek. "B-kategóriás filmekben nincs olyan, amit itt a tanúk előadnak", például, hogy a vádlottak mindenkinek a tervezett vagy éppen végrehajtott bűncselekményeikről beszélnek.

Az Aranykéz utcai robbantással is Rohácot Forrás: AFP/MTI/ZOLTAN MIHADAK

A szlovák férfi a Fenyő-gyilkosság helyszínén talált sapkáról, amelyben évekkel később sikerült rögzíteni az ő DNS-ét, azt mondta, hogy a DNS-ről már akkor is hallottak, ezért

ők nem hagyták volna a helyszínen,

egyébként is rögzítettek abban a sapkában mástól származó hajszálakat is.

Ferencsik: Nincs Energol!

A Cinóber-gyilkosság felbujtójaként megvádolt Ferencsik Attila szerint elgondolkodtató, ahogy az ügyészség válogat a gyanúsítottak között, illetve, hogy egyes, jogerősen elítélt személyek terhelő vallomásaik megtétele után kegyelmi kérvénnyel élnek.

Ferencsik Attila szerint - a kecskeméti maffiaperben jogerősen elítélt - R. László rendőrbarátai segítségével megszerezte az 1990-es évek leszámolásos bűncselekményeinek nyomozati anyagát.

Ferencsik szerint ezekben az ügyekben az 1990-es években komoly nyomozások folytak, ám

az eredményeikről a hatóságok ma már nem akarnak tudomást venni.

Ferencsik Attila azt mondta, hogy az olajügyekben az 1990-es években ismertté vált Energolról "sok mindent el lehet mondani", de az Energol-perben a cégvezetőkről jogerős ítélet állapította meg egy évtizede, hogy

bűncselekmény nem történt.

Mi több, maga az ügyész kérte a vádlottak jelentős részének felmentését.

Nincs Energol!

- szögezte le az Energol Rt. egykori igazgatója az utolsó szó jogán.

Csütörtökön lesz ítélet

A vád szerint 1996 decemberében az alvilágban Cinóberként ismertté vált D. Ferencet ölte meg a szlovák Jozef Rohác, a cselekmény felbujtója pedig az olajügyletek miatt akkoriban ismerté vált Energol Rt. két korábbi igazgatója, Portik Tamás és Ferencsik Attila volt.

A vád tartalmazza azt is, hogy Jozef Rohác 1998. február 11-én kora este Budán, egy forgalmas kereszteződésben közvetlen közelről

lelőtte Fenyő János médiavállalkozót,

a VICO-vállalatcsoport vezetőjét. Ebben az ügyben senkit nem vádolnak felbujtással, egy szlovák férfi viszont a vádlottak padjára került, mert az ügyészség szerint ő vezette az autót, amelyik Jozef Rohácot a tetthelyre vitte.

A harmadik vádpont szerint 1998. július 2-án Jozef Rohác egy autóba rejtett pokolgép működésbe hozásával megölte Boros Józsefet és másik három járókelőt. A cselekményre az ügyészség szerint Portik Tamás adott utasítást, mert

Boros József terhelő vallomást tett rá a rendőrségen.

Az ügyészség Jozef Rohác és Portik Tamás ellen előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat.

Múlt héten a perbeszédek során az ügyész életfogytiglant kért Jozef Rohácra és Portik Tamásra, a védelem viszont felmentést. A bíró csütörtökre tűzte ki az elsőfokú ítélet kihirdetését.