Elismerte a szexuális zaklatást egy pannonhalmi szerzetes

Pannonhalma, Pannonhalmi Bencés Gimnázium
Vágólapra másolva!
A szexuális zaklatás 1996-ban történt, az esetet beismerte az idős szerzetestanár. Tavaly feljelentette magát, de az ügyészség elévülés miatt elutasította a beadványt. 
Vágólapra másolva!

Tavaly nyáron panasszal élt egy volt pannonhalmi diák egy ma már hetven évnél idősebb szerzetestanár viselkedése miatt - írta meg az Index. Az esetek különórai foglalkozások során történtek, 1996-ban.

Hortobágyi T. Cirill perjel az ügyről azt mondta, a szerzetes vállalta a felelősséget, és Várszegi Asztrik főapát kérésére a belső vizsgálat után, tavaly szeptemberben önfeljelentést tett a Győri Járási Ügyészségen.

A Pannonhalmi Bencés Gimnázium Forrás: Origo

A beadványt az ügyészség október 1-jén elutasította elévülés miatt, ugyanakkor megállapította, hogy a szerzetes tizennegyedik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel szemben hatalmi, befolyásolási viszonyával visszaélve

szexuális visszaélés bűntettet valósított meg.

Az Index azonban azt is írja, hogy az egyházi eljárás folytatódott, mivel egy 2010-es vatikáni döntés értelmében ezek az ügyek nem évülnek el. A bizottság 2015. november 12-én az előzetes vizsgálatot lezárta, és az anyagot a főapát elküldte a Vatikánba. A Hittani Kongregáció március elején válaszolt. Ezután a szerzetes immár a nyilvánosságtól visszavonulva, külső kapcsolatoktól elzárt, kontroll alatti, vezeklő életet él a pannonhalmi Szent Adalbert Szociális Otthonhoz kapcsolódva.

Belső, kisegítő lelkészi feladatokat lát el.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az illetőt nem közösítette ki az egyház.

Juhász-Laczik Albin, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium igazgatóhelyettese az intézményben bevezetett gyermekvédelmi intézkedésekről beszélt, amelyek tavalyi elindítását egy többéves szervezetfejlesztési folyamat előzött meg. Ezek között szerepel a kölcsönös támogatás vagy korrekció, vagyis a nagyobb figyelem érdekében két-három fős nevelőtanári csoport áll az osztályok élén, az osztályokban tanító kollégák pedig negyedévente úgynevezett esetmegbeszéléseket tartanak.

A nevelőtestület kommunikációs tréningsorozaton vett részt, öt nevelőnek mentálhigiénés szakirányú végzettsége van, és ezt a végzettséget további két nevelő az idén fogja megszerezni.

A következő tanévtől a gyermekpszichiáteri szolgálat mellett állandó iskolapszichológus is dolgozni fog a gimnáziumban,

emellett a nevelőtestület rendszeresen részt vesz olyan pedagógiai, szakorvosi és szexuálpszichológiai előadásokon, amelyek révén jobban megértik a gyermekek életét, és felismerhetik, hogy mikor kell szakemberhez fordulni.