Baloldali polgári köröket szervez egy MSZP-s politikus

2016.03.30. 08:42

Önálló civil egyesületet alapít az MSZP legnépesebb platformjának alelnöke, Hegyi Gyula volt MSZP-s európai parlamenti képviselő. A politikus az Origónak azt mondta, párttá nem akarnak alakulni, mert hisz abban, hogy az MSZP "jó útra tér." 

Karakteresen baloldali, a neoliberális gazdaságpolitikát elutasító és a szociális Európáért küzdő civil egyesületet alakít társaival Hegyi Gyula, az MSZP volt európai parlamenti képviselője, aki jelenleg az MSZP legnagyobb, mintegy 7 ezer párttagot tömörítő csoportjának, a Baloldali Tömörülés Platformnak az alelnöke.

Nem csak párttagoknak

A hasonló néven, Baloldali Tömörülés Társulásként (BTT) bejegyezni kívánt egyesületet az egyik alapító és leendő társelnök, Hegyi Gyula az Origónak úgy jellemezte: "az egyesület a független baloldali közéleti cselekvésre, gondolkodásra, vitára kíván lehetőséget teremteni, ugyanakkor kritikus támogatói akarunk lenni a magyar baloldal hagyományos pártjának is."

Az önálló civil szervezet ötlete elmondása szerint azért merült fel bennük, mert a Baloldali Tömörülés Platformnak csak párttagok lehetnek a tagjai, márpedig úgy tapasztalták, hogy sokan vannak, akik ugyan az MSZP-be nem kívánnak belépni, de úgy érzik, van helyük és tennivalójuk a baloldalon.

Baloldali polgári kör

Arra a kérdésre, miszerint az új egyesület a Fidesz környékén 2002-ben életre hívott tömegmozgalomhoz, a polgári körökhöz hasonló szerepet töltene-e be, Hegyi Gyula azt mondta, "valami olyasféle lehet", de mindenképpen a baloldalhoz erős szálakkal kötődő, ugyanakkor az MSZP-től függetlenül tevékenykedő civil mozgalmat képzel el.

Hegyi Gyula elmondta azt is, a ma bemutatkozó szervezet mintegy 20 alapítójának csak a fele tagja az MSZP-nek. A leendő civil szervezet irányultságáról szólva megjegyezte, hogy markánsan baloldaliak kívánnak lenni, ezt jelzi az is, hogy a BTT másik társelnöke Galba-Deák Ádám egykori szocialista politikus lesz, aki 2010-ben kilépett az MSZP-ből, majd a Zöld Baloldal Pártban politizált, mígnem 2014-ben megalapította a Balpártot, amelynek jelenleg is az elnöke.

A ma bemutatkozó BTT jellemzője továbbá, hogy Hegyi szerint "nem ért egyet a neoliberális gazdaságpolitikával", hisz egy "szociális Európában", és célja, hogy nyisson a fiatalok felé, és szoros kapcsolatot alakítson ki a szakszervezeti mozgalmakkal - utóbbi szándékot jelzi, hogy a szervezetet a Vasas Szakszervezet székházába jegyzik be.

Nem ez lesz az új MSZP

Arra a felvetésre, miszerint követik-e azt a modellt, hogy a most egyesületként megalakuló civil szervezet a 2018-as választásra készülve esetleg párttá alakul, és önállóan is elindul a parlamenti voksoláson, Hegyi Gyula azt mondta, nem hiszem, hogy párttá alakulunk, inkább bízunk abban, hogy az MSZP jó útra tér."

Az egyesület ennek érdekében Szocialista hitvallás címmel egy vitairatot nyújt majd be a párt júniusi, tisztújító kongresszusán, hogy politikai vitát indítson el. Hegyi Gyula a vitairat legfontosabb megállapításai közé sorolta, hogy a kapitalizmus helyett vegyes gazdaságra, a kis- és középvállalkozások, szövetkezetek támogatására lenne szükség, új földosztást és sztrájktörvényt sürgetett, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek mérséklését.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK