A magyarok kétharmada szerint nálunk is lehet robbantás

Magyar sérültjei is vannak a brüsszeli merényletsorozatnak, Belgium, Brüsszel, reptér
A picture shows damage to the facade of Brussels Airport, in Zaventem, on March 2016 after two explosions in the airport. Belgian firefighters said there were at least 21 dead after "enormous" blasts hit Brussels airport and the city's metro system. / AFP / BELGA / DIRK WAEM / Belgium OUT
Vágólapra másolva!
Emelkedett azoknak a magyaroknak a száma, akik szerint hazánk is terroristák célpontja lehet. A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint a párizsi merényletek után még csak a megkérdezettek 48 százaléka félt terrortámadásoktól, Brüsszel után ez a szám 65 százalékra nőtt. 
Vágólapra másolva!

A brüsszeli merényletsorozat után egyre több magyar gondolja, hogy hazánkban is robbanthatnak a terroristák – derült ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelyet a Heti Válasz megbízásából készített.

A Zaventem repülőtér a brüsszeli terrortámadás után Forrás: AFP/Dirk Waem

Eszerint a válaszadók közel kétharmada (65 százalék) tartja elképzelhetőnek, hogy

Magyarország is célpontja lehet a jövőben egy terrorcselekménynek.

A tavaly januári párizsi terrortámadás után készült korábbi felmérés szerint a teljes felnőtt népesség körében még valamivel többen gondolták azt (48 százalék), hogy Magyarország nem lehet célpontja egy terrorcselekménynek.

Erősödő félelmek

A novemberi tragédia után már a magyarok közel háromötöde (57 százalék) tartott valószínűnek hazánkban egy esetleges terrortámadást. Az előző heti brüsszeli merényletsorozat után pedig

65 százalékra erősödött a magyarországi terrorveszélyt érzékelők köre

a teljes felnőtt népességet nézve. Mindez másfélszeres növekedést jelent tavaly januárhoz képest.

A baloldali (MSZP, DK, Együtt, PM) szimpatizánsok fele (49 százalék), míg az LMP szimpatizánsok 63 százaléka ugyanakkor továbbra sem tart attól, hogy Magyarországon terrorcselekmény következhet be.

Terroristák a bevándorlók között

A magyarok elsöprő többsége (70 százalék) már a tavaly augusztusi röszkei incidens előtt is úgy vélekedett, hogy

az illegális bevándorlók között lehetnek terroristák.

Ez a meggyőződés az előző heti brüsszeli merényletsorozat óta tovább erősödött, jelenleg a magyarok négyötöde (81 százalék) tart ettől. E kérdésben még a baloldali szimpatizánsok sem megosztottak: 57 százalékuk válaszolta azt, hogy lehetnek terroristák az illegális bevándorlók között.