MNB: Okafogyott a Kúria ítélete

2016.03.30. 20:14

Okafogyottá vált a Kúria ítélete, amellyel arra kötelezte a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványát, hogy adja ki egy újságírónak bizonyos gazdálkodási adatait. Az MNB-s alapítvány az Origo kérdésére tudatta: még a Kúria döntése előtt megkapta az újságíró mindhárom érintett alapítvány általa kért adatait.

Csaknem két hónappal azelőtt, hogy a Kúria most kötelezte erre, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványa már kiadta a Világgazdaság újságírójának kérésére egyes gazdálkodási adatait, olyanokat, amelyek pályázati pénzek odaítéléséről szóltak 0 közölte az Origóval a Kúria döntésére reagálva a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA). 

A Magyar Nemzeti Bank alapítványai már a Kúria döntése előtt léptekFotó: Bielik István - Origo

Mint arról az Origo is beszámolt, a Kúria szerdán kihirdetett – a korábbi, másodfokú ítéletet helybenhagyó – döntése alapján a PADA köteles kiadni pályázatainak adatait az adatkérés időpontjáig. Az indoklás szerint minden közpénzekkel gazdálkodó szervezet köteles elszámolni a nyilvánosságnak  a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával, a közpénzeket és a nemzeti vagyont pedig az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni – adatait pedig közérdekű adatokként.

Három alapítvány küldött adatokat

A PADA az Origo kérdésére jelezte: okafogyottnak mondható a Kúria döntése,  hiszen nemcsak a PADA, hanem két másik MNB-s alapítvány – a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány és a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány – is megküldte az újságírónak az általa kért adatokat, a kérés dátumáig, 2014. szeptember 26-ig bezárólag. 

Ezen adatok alapján – hívták fel a figyelmet az alapítványok – az újságíró cikket is írt február 16-án a Világgazdaságba, amelyben részletesen bemutatta, hogy melyik alapítvány melyik szervezetnek mennyi támogatást juttatott. Azzal együtt, hogy átadták az adatokat az újságírónak, az alapítványok a honlapjukon is közzétették a győztes pályázatok adatait. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK