Tarlós: Pótolhatatlan veszteség érte a magyar kultúrát

Kertész Imre
Portrait de Imre Kertesz, prix Nobel de littérature 2002 ©Effigie/Leemage
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Önkormányzat saját halottjának tekinti Kertész Imrét, aki 2002-ben lett Budapest díszpolgára - írta Tarlós István.
Vágólapra másolva!

A főpolgármester úgy fogalmazott, hogy a Nobel-díjas magyar író halálával a magyar kultúrát pótolhatatlan veszteség érte.

- írta Tarlós István.

Felmérhetetlen veszteség

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a következő szavakkal emlékezik meg Kertész Imréről: Amit az író papírra vet, az Kertész Imre szerint bevallott szimbiózisa valóságnak és fantáziának: így fordulhatott az európai és a magyar ember, a szellem embere és mindenki más, aki túl akar látni a közömbös valóságon valami felé, ami már nem csak szebb, igazabb és jobb, mint amit gondok és örömök között megél az ember.

Segítség is, hogy megértsük, amit emberileg tudni lehet

igazságról és hazugságról, szerencséről és szerencsétlenségről, véletlenről és gondviselésről, valóságról és fantáziavilágról, betegségről és reményről, bánatról és boldogságról: az ember legemberebb mélységeiről.

Halála felmérhetetlen veszteség nemcsak a magyar, de az egyetemes kultúra számára is. Osztozunk élete hűséges társának, Kertész Magdának és családjának gyászában - írta az Emmi.

Tovább él

Kertész Imre tovább él a következő generációk számára is maradandó és nagyszerű műveiben. Ezek a humanizmus és az egyetemes erkölcs alapkérdéseihez adnak fogódzót őszinte szembenézéssel, az emberi természetről kialakított mély filozófiai tudással. Alapművével, a Sorstalansággal

a SOÁ borzalmainak elviselhetetlenségét tette új perspektívából érthetővé

milliók számára. Szívből gyászolom a magyar irodalom egyik legnagyszerűbb képviselőjét - írta közleményében Tóbiás József, a Magyar Szocialista Párt elnöke.

Kertész Imre Forrás: AFP

Béke veled

Meghalt Kertész Imre Nobel-díjas magyar író, a legnagyobbak egyike. A kevesek által túlélhető, a betokosodott fájdalom és talán soha ki nem beszélhető őrület,

a Holokauszt egyik legfelkavaróbb emlékeztetője és ábrázolója.

Írói pályafutásában a mai korral hol metszően kritikus, hol magyarázatot, értelmet kereső ember ment el. Béke veled Kertész Imre - posztolta közösségi oldalára Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke.

Korszakos író volt

A Lehet Más a Politika mély megrendüléssel értesült Kertész Imre haláláról és részvétét fejezi ki az író családjának és minden hozzátartozójának. Azt írták: Kertész Imre korszakos magyar író volt, könyveivel nem csak megérdemelt nemzetközi sikereket ért el, hanem

egy generáció számára vetett föl és válaszolt meg alapvető morális kérdéseket.

Munkájával hozzájárult a jelenkori magyar történelem, különösképpen a két emberellenes diktatúra feldolgozásához és így megértéséhez. Kertész Imre egész életében józan, végiggondolt és történelmi léptékű gondolatokkal járult hozzá a magyar köz- és irodalmi élethez. Betölthetetlen űrt hagyott maga után - írta közleményében a párt.

Megújította a regény műfaját

Az Együtt részvétét nyilvánította Kertész Imre halála miatt, családtagjainak pedig sok erőt kíván a tragédia elviseléséhez. Közleményükben azt írták, hogy Kertész Imrével a kortárs európai és magyar irodalom egyik legnagyobb alakja távozott, halálával óriási veszteség érte az egyetemes és a magyar kultúrát. Úgy fogalmaztak: "Kertész Imre művészetével megújította a jelenkori regény műfaját, és

óriási dicsőséget szerzett a magyar nemzet számára

azzal, hogy kiérdemelte a Nobel-díjat".

Ennél azonban többet is tett - folytatták -, mivel hozzájárult a huszadik század egyik legnagyobb sorstragédiája, a holokauszt feldolgozásához, a vészkorszak utáni újrakezdéshez, ahhoz, hogy az európaiak újra békében éljenek egymással, és többé ne forduljanak egymás ellen.

Rövid közlemény

A KDNP búcsúzik a Nobel-díjas Kertész Imrétől, aki a legnagyobb nemzetközi elismeréssel öregbítette a magyar irodalom hírnevét. Együttérzésünket fejezzük ki a gyászoló családnak - közölte a Kereszténydemokrata Néppárt.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a Twitteren írt Kertész Imréről, akit az emberiség fáradhatatlan védelmezőjének nevezett.

Sokaknak segített feldolgozni az elnyomást

A Fidesz szerint Kertész Imre műveivel, gondolataival sokaknak segített a diktatúrák elnyomását feldolgozni és másokkal megértetni. A nagyobbik kormánypárt frakciója közleményében azt írta, hogy tisztelettel búcsúznak Kertész Imrétől, és őszinte részvéttel osztoznak a család bánatában.

Úgy fogalmaztak, hogy az író a Nobel-díj megszerzésével a legnagyobb nemzetközi sikert érte el a magyar irodalomban. "Ahogy Magyarország 20. századi történelmét, úgy az ő életét és életművét is a két szélsőséges diktatúra, a náci és a kommunista diktatúra alakította" - olvasható a közleményben.