Nyakó István megpróbálja a lehetetlent

2016.03.31. 14:07

A szocialista Nyakó István azt kéri az őt vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kérdése benyújtásában akadályozó férfiaktól, hogy "ha van bennük szikrányi bátorság" álljanak a nyilvánosság elé, mondják meg, ki volt a megbízójuk.

Az ellenzéki politikus Budapesten, a Ferencváros Népligetnél lévő stadionjánál tartott sajtótájékoztatón azt mondta: az ügy politikai szálai az FTC-hez, a Fradi Securityhez, "az úgynevezett Kubatov-gárdához vezetnek", hiszen a független magyar sajtó kiderítette, a február 23-án az őt akadályozó kopasz férfiak egy része a Fradi alkalmazásában áll. Szerinte nem egy herceghalmi magánlakásban és nem is egy szolnoki edzőteremben tervelték ki a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) történteket. 

Nyakó István és az őt akadályozók a Nemzeti Választási IrodánálForrás: Origo

Két embernek volt joga

Nyakó István elmondta, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke múlt heti levelére úgy válaszolt: február 23-án két embernek volt joga az NVI előterében tartózkodni népszavazási kérdés leadása miatt. Az egyik ő volt, a másik Erdősi Lászlóné, aki a Fidesz kérdését vitte.

Kopasz urak

Nyakó István azt mondta, Péterfalvi Attila leveléből az is kiderül: "kopasz urak" csak azért voltak jelen, hogy az MSZP kérdésének benyújtását megakadályozzák és "a Fidesz kérdését átverjék". Közölte, sajnálja, hogy egy ilyen nagy múltú sportklub nevét méltatlan körülmények között említik, és biztos abban, hogy a Fradi drukkerei nem akarták azt, hogy "a politikai alvilág" cselekményei kötődjenek klubjuk nevéhez.

Személyes felelősöket akar

A politikus bejelentette, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) délutáni ülésén a testület szocialista delegáltja kezdeményezni fogja a napirend kiegészítését azzal, hogy tárgyalják a február 23-án történtekkel kapcsolatos nyitott kérdéseket. Mi a válasz arra, hogy bizonyítékokat tartottak vissza, olyanokat, amelyek bizonyíthatják, hogy az NVI előtt megjelent férfiak és Erdősi Lászlóné összejátszott - közölte. A szocialista politikus szerint most már a személyes felelősség kérdése sem kerülhető meg, ennek pedig csak Patyi András NVB- és Pálffy Ilona NVI-elnök hivatalvesztése lehet az eredménye. Hozzátette: több közhivatal is összejátszott azon politikai utasítás végrehajtása érdekében, hogy az MSZP ne kezdeményezhessen a vasárnapi boltzárról népszavazást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK