Százmilliós kártérítést nyert a sztárügyvéd a félig megvakult zenésznek

Rónai Péter ügyvéd
dr. rónai péter ügyvéd
Vágólapra másolva!
Tizenhat évig dolgozott luxushajókon zenészként egy magyar férfi, aki munkahelyi balesete óta fél szemére alig lát, ráadásul pánikbeteg lett, fél a vízre szállni, így munkáját is elveszítette. Rónai Péter magyar származású amerikai sztárügyvéd vállalta a férfi kártérítési perét, amely három év után most zárult le - magyar viszonylatban jelentős összeget ítélt meg a bíróság.
Vágólapra másolva!

"A jobb szememre szinte teljesen megvakultam, csak foltokat látok, pszichiátriai kezelésre szorulok és pánikbeteg lettem,

- mondta az Origónak a most 60 éves Szénási Vilmos, aki

három év pereskedés után kapott kártérítést munkahelyi balesete miatt

egykori munkaadójától, a luxushajókat üzemeltető Holland America Line hajóstársaságtól, ám ez szerinte alig kárpótolja a sok megpróbáltatásért.

Csak magyar viszonylatban sok

Magyar viszonylatban jelentős összegű kártérítést nyert ügyfelének, Szénási Vilmosnak a magyar származású sztárügyvéd, Rónai Péter.

A kártérítési ügyekre specializálódott ügyvéd képviselte a Costa Concordia óceánjáró balesete magyar áldozatának családját,

és az ő nevéhez fűződik a Philadelphiában, a Delaware folyón történt kacsahajó-tragédiában elhunyt két magyar diák szüleinek és a baleset károsultjainak sikeres pere is.

Rónai Péter ügyvéd kártérítési perekre specializálódott - főleg Amerikában Fotó: Bielik István - Origo

A fél szemére szinte teljesen megvakult és a hajózást is abbahagyni kényszerülő Szénási Vilmosnak

az Origo információi szerint mintegy százmillió forintos nagyságrendű összeget ítélhetett meg kártérítésként a magyar bíróság.

Ám hiába kérdeztük az ügyvédet, Rónai Péter a titoktartásra hivatkozva nem kommentálta az összeget. Azt viszont elmondta, hogy magyar viszonylatban jelentős összegű kártérítésről van szó.

Ez azonban csak nézőpont kérdése, hiszen a tapasztalat szerint az Amerikai Egyesült Államokhoz képest

az európai bíróságok - és különösen a magyar bíróságok - jóval alacsonyabb összegeket ítélnek meg balesetek áldozatainak, sérültjeinek.

Erről Rónai Péter az Origónak azt mondta, a "magyar jogalkalmazás zsugori", híres perein azzal szembesült, hogy "a magyarok élete egy fabatkát sem ér más nemzetek állampolgáraiéhoz képest."

Nem csak fizikailag volt tortúra

Három évig húzódott a kártérítési per, ami Magyarországon zajlott, nem pedig Amerikában – mondta Szénási Vilmos, aki akkor szembesült ezzel a nem jelentéktelen különbséggel, amikor a kártérítési per indítása előtt elolvasta a munkaszerződését, és abban az amerikai-holland tulajdonú hajóscég kikötötte, hogy ilyen esetekben a magyar bíróság az illetékes.

Szénási Vilmos azt mondta, a bírósági eljárásnál is nagyobb tortúra volt számára a balesete utáni időszak és a szemműtétje.

A végzetes napra, 2013. január 17-ére jól emlékszik a hegedűművész:

aznap is fellépett az óceánjárón, de egy, a színpadon szabálytalanul áthúzott kábelben megbotlott, elesett, beütötte a fejét és elájult.

Aspirint kapott a látászavarra

Mikor magához tért, szédült és kábult volt, agyrázkódást is kapott. Ám, ami jobban megrémítette, hogy a következő napokban egyre inkább romlott a látása.

Állandósultak a látászavarai, ám állítása szerint a hajóorvostól mindössze Aspirint kapott.

Tíz nappal később tudta csak megmutatni a szemét egy szakorvosnak, amikor a hajó kikötött Tahitin.

Már akkor vészjósló diagnózist közöltek vele: megsérült a retinája, amit mihamarabb meg kell műteni, különben retinaleválás lehet belőle, ami vaksághoz vezethet. A hajóról azonban csak hetekkel később, február elején tudott végleg leszállni: Új-Zélandon tették ki, ahonnan repülővel tért haza Budapestre. Már a repülőn észlelte magán a pánikbetegség jeleit - emlékezett vissza.

Sikeres műtét, de alig lát

Szénási Vilmos szerint a hajóstársaság ugyan minden segítséget megígért neki, valójában magának kellett intéznie minden, a műtéttel kapcsolatos dolgot, ráadásul mire sikerült olyan orvost találnia, akit hajlandó volt kifizetni a munkáltatója, újabb hetek teltek el. Végül március 23-án műtötték csak meg, és

bár teljesen nem vakult meg, a műtét ellenére szinte semmit sem lát a jobb szemére.

A hegedűművészt elmondása szerint nagyon bántotta, hogy 1997 óta, összesen 16 évig dolgozott a Holland America Cruise Line társaságnál, mégis, amikor az ő hibájukból munkahelyi baleset érte, nem voltak sem készségesek, sem segítőkészek vele. A szemműtétet ugyan kifizették, de a per három éve alatt felélte minden megtakarítását, ráadásul már korábbi munkájához, a hajóra sem térhet vissza.

Amerikában több járt volna

Rónai Péter ügyvéd az Origónak mindennek ellenére sikeresnek ítélte a pert – elsősorban azért, mert magyar viszonylatban sikerült magasnak számító kártérítési összeget elérni a perben. Az ügyvéd kifejtette: Amerikában jóval többet ítéltek volna meg Szénási Vilmosnak.

A sztárügyvéd szerint magyar viszonylatban sikerült magas összeget elérni Forrás: Origo

Az Origo beszámolt róla, hogy Rónai tavaly Amerikában egy kórházi műhiba miatt agykárosodást szenvedett lánynak 2,5 milliárd forintnak megfelelő összeget nyert, korábban pedig egy közlekedési baleset sérültjének mintegy 300 millió forintot, egy másik esetben csaknem egymilliárdot, azelőtt pedig egy másik munkahelyi baleset sérültjének csaknem 1,5 milliárd forintos kártérítést nyert.