Lemondott, mert csak csodálni tudja Felcsút gazdagságát

2016.04.01. 17:31

Miközben Felcsútra ömlenek a pályázati források, a tőle 2,5 kilométerre fekvő Óbarok évek óta hiába szeretne aszfaltozást és normális óvodai konyhát. Tíz év után lemond a helyi polgármester - reméli, hogy utódja sikeresebben tud kilincselni.

Tíz év szolgálat után lemond Óbarok polgármesteri tisztségéről Borbíró Mihály. A 820 fős település vezetője jövő év januárjában biztosan átadja feladatkörét. Azért döntött így, mert úgy érzi, független polgármesterként képtelen akár csak minimális pályázati források elnyerésére is, mondta az Origónak.

Rendes óvodai konyhát akartak

„Két fontos fejlesztési célunk lenne a faluban, rendbe tennénk a csak mart aszfalttal leszórt utakat, és meleg étkeztetésre alkalmas konyhát rendeznénk be a helyi óvodában" - mondta Borbíró Mihály.

Mindkét ügyben pályázatot adtak be tavaly. Összesen közel 30 millió forintot igényeltek volna, amihez volt önerejük is, de semmit sem kaptak az udvarias visszautasításon kívül.

Óbarok madártávlatból. A fejlődéshez szükség van a politika bizalmára isForrás: obarok.hu

Borbírónál ekkor szakadt el a cérna. „Mindig is független voltam, és már a szoci éra alatt sem tudtunk sikeresen pályázni egy nyomorult fűkaszára sem, de ebből most már elég.” A polgármester azonban nem személyes sérelmei miatt mondana le 2017 januárjában, az idei költségvetési év végén. Tudja, hogy évekre megrekednek a fejlődésben, ha Óbarok jövőre sem jut pályázati pénzekhez.

Bólogatni tudni kell

A fejlődéshez pedig Borbíró Mihály szerint új vezető kell, aki le tud térdelni, bólogatni, ha kell, szorgalmasan kilincsel, és élvezi a politika bizalmát.Borbíró Mihály szerint ő erre nem képes.

Ahol tudnak

Eközben a településtől alig három kilométerre fekvő Felcsúton nincs probléma a fejlesztésekkel: Orbán Viktor szülőfaluját Etyekkel összekötő kisvasút közel kilencmilliárdba kerülhet az Origo birtokába jutott megvalósíthatósági tervek szerint.

Az Átlátszó kimutatása szerint valósággal ömlik az uniós pénz a településre, számításaik alapján lakosonként átlagosan 104 ezer, összesen pedig 187 millió forintos uniós forrást kapott évente Felcsút 2007 és 2015 között. Az uniós támogatások országos eloszlását interaktív térképen is szemlélteti a portál.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK