Öt perc alatt két embercsempészt fogtak Hegyeshalom előtt

2016.04.01. 11:34

Szúrópróba jellegű ellenőrzést tartottak a győri rendőrök, percek alatt két, embercsempészéssel gyanúsítható férfit és nyolc afgán utast fogtak el, nem messze az osztrák-magyar határtól. A határzár és a katonai erősítés ellenére szinte mindennap újabb csempészeket tartóztatnak le.

Kitereléses ellenőrzést tartottak a győri rendőrök szerda este az M1-autópálya Lajta pihenőjénél, Mosonmagyaróvár mellett. A váratlan vizsgálat során öt perc alatt két olyan budapesti sofőrt is igazoltattak, akik autójukban 4-4 afgán utast szállítottak.

A külföldiek egyike sem rendelkezett a schengeni tagállamokban is érvényes tartózkodási vagy beutazási engedéllyel.

Még nem jutottak a határig

A két, 44 éves fővárosi férfit a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőrkapitányság határrendészeti osztályára vitték, ahol kihallgatásukkor beismerő vallomást tettek – írja a police.hu.

Öt perc alatt két, embercsempésszel gyanúsítható sofőrt fogtak el a rendőrökForrás: Police.hu

A nyolc afgán utas ellen tiltott határátlépés kísérlete miatt indult eljárás – bár elfogásukkor még 10 kilométerre voltak a hegyeshalmi átkelőtől. A rendőrség megyei szóvivője szerint vizsgálat tárgya, hogy a két letartóztatott sofőr kapcsolatban állhatott-e egymással

Hiába páncél és penge?

Bár a kormányzati propaganda videó szerint a  pengés határzár mellett könnyűpáncélosok, honvédségi Hummerek, katonák és rendőrök százai is vigyázzák Magyarország déli határait, mégis

rendszeresen érkeznek hírek embercsempészek és menekültek elfogásáról.

Magyarország továbbra is minden eszközzel megvédi a határokat

Magyarország továbbra is minden eszközzel megvédi a határokat.

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2016. március 30.

Helikopterrel kergették

Csütörtök hajnalban például helikoptert is be kellett vetni egy feltételezett csempész elfogásához, akit Garán buktattak le, autójában hat, pakisztáni iraki és afgán származású menekülttel – öt kilométerre a szerb-magyar határtól.

A gyanúsított elfutott az őt igazoltatni próbáló rendőrök elől.

A járőrhelikopter segítségével aztán két órás hajsza után sikerült elkapni a polgári férfit, míg segítőtársai és a menekültek nem álltak ellen a rendőröknek.

Az ORFK legutóbbi 24 órás összesítése szerint csütörtök éjfélig 83 főt fogtak el tiltott határátlépés miatt, öt fő ellen pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.