Több hullámban több ezer támadás érte a kormányzati informatikai hálózatot külföldi szerverekről. 

Egyetlen nap alatt mintegy 62 ezer támadás érte a kormányzati informatikai hálózatot. A támadók többek között a kormány és a Magyar Tudományos Akadémia honlapját is elérhetetlenné tették - mondta Bakondi György az M1-en. 

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a támadás nagyfokú szervezettségre utal.  Azt egyelőre nem tudják, hogy ki áll a támadás hátterében.

A Belügyminisztérium (BM) korábban azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában több hullámban, ezres nagyságrendben úgynevezett túlterheléses támadás érte külföldi szerverekről a kormányzati informatikai hálózatot, a támadásokat sikerült elhárítani.

A támadások folyamatosak, ezeket a kormány intézkedéseivel elhárította, és a védelem érdekében a továbbiakban is mindent megtesz – írta közleményében a BM.

A támadások a kormányzati informatikai hálózat nyilvános pontjainak kihasználásával, így például a kormányzati weboldalon és az akadémiai hálózaton keresztül történtek. Azt is hozzátették, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje az állam működését biztosító hálózatot és ezáltal a magyar emberek biztonságát.