Akár 25 év börtönt is kaphatna az ügyészség által összeállított vádirat alapján a fő gyanúsított, Tarsoly Csaba Quaestor-vezér, csakhogy a bíróság egyelőre nem tárgyalja az ügyét, mert visszadobták a vádiratot, mondván: az hiánypótlásra szorul.

A Quaestor-ügyben a cégvezető Tarsoly Csaba és társai elleni vádirat hiányosságainak pótlására szólította fel a Fővárosi Törvényszék az ügyészséget, vagyis egyelőre nem kezdődhet el a büntetőügy tárgyalása. A Fővárosi Főügyészségnek 60 napja van kijavítani a visszadobott vádiratot.

Tarsoly Csaba Quaestor-vezér egy rendőrautóbanForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Fővárosi Törvényszék közleménye szerint a tárgyalást előkészítő pénteki ülésen megállapították, hogy a vádirat hiányosan tartalmazza a bizonyítási eszközök megjelölését, valamint azt, hogy azok mely cselekmény bizonyítására szolgálnak."

A törvényszék közleményére Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az Origónak úgy reagált: azt a bíróság elismerte, hogy a vád törvényes, csak hiánypótlásra szólította fel néhány ponton a vádhatóságot.

A Quaaestor-vezért és tíz társát bűnszervezetben elkövetett sikkasztással, csalással és más bűncselekményekkel vádolják. A vádiratot február 5-én nyújtotta be a bíróságra az ügyészség,nem sokkal később a bíróság márciusban döntött Tarsoly és egy vádlott-társa előzetes letartóztatásának meghosszabbításáról, de ez a döntés nem jogerős - igaz, a végrehajtást ez nem is befolyásolja.

1548 oldalnyi vádat írtak össze

Mint arról az Origo is beszámolt, akár 25 évre is leültethetik Tarsoly Csabát. Ő és társai egy 47 társaságból álló bűnszervezetet hoztak létre, amelynek elsődleges célja a befektetők pénzének, értékpapírjainak eltulajdonítása volt - mondta a Quaestor-ügyről Ibolya Tibor fővárosi főügyész, amikor februárban ismertette a 1548 oldalas vádirat lényegét.

Tarsoly Csaba, a Győri ETO FC korábbi elnöke, a Quaestor Csoport elnök-vezérigazgatójaForrás: MTI/Krizsán Csaba

Az elsőrendű vádlott Tarsoly Csaba, vele szemben a vádirat 753 rendbeli bűncselekményt tartalmaz,a büntetési tétel 5-től 25 évig terjedő szabadságvesztés lehet.

A főügyész elárulta, hogy politikus nincs a vádlottak között, akik piramisjátékhoz hasonló rendszert hoztak létre és a Quaestor Értékpapír Zrt. sérelmére 46,6 milliárd forintnyi értékpapírt tulajdonítottak el 2007-2012 között.

Sokan buktak, nem keveset

Mint arról az Origo beszámolt, a Questor mintegy 210 milliárdos vállalati kötvénykibocsátásából 150 milliárd fiktív lehetett. Ez azután derült ki, hogy a Quaestor Financial Hrurira Kft. tavaly márciusban jelentett. Ezután függesztette fel részlegesen a Quaestor Értékpapír Zrt. engedélyét a jegybank.

Az Origo beszámolt arról is: bár a Quaestor-kötvényesek kártalanításának első szakasza tavaly ősszel lezárult,az addigi kifizetések alapján minden befektető bukott valamennyit, a kisebbek is.A nagyobb befektetőknél pedig a kárösszeg az Origo számításai alapján átlagosan 15 millió forint is lehetett.