A háta mögött szakíthatott Hagyó Miklóssal az MSZP

Hagyó Miklós, volt szocialista főpolgármester-helyettes a kecskeméti bíróságon, hagyó-per, tárgyalás
Vágólapra másolva!
Ki akart lépni az MSZP-ből a nem jogerősen elítélt Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes, a hírhedt Nokia-dobozos BKV-per fő vádlottja. Ám, mint kiderült, már nem is párttag. Nem értesítették semmilyen fegyelmi eljárásról, holott enélkül nem zárható ki. Nem tudják, mi történt, de a pártelnök belső vizsgálatot indított. Más párttagot viszont még úgy sem zártak ki, hogy egy éve bejelentették.
Vágólapra másolva!

Elhagyja a szocialista pártot a BKV-per fő vádlottja, Hagyó Miklós. Pontosabban elhagyná, mert mikor kilépését elindította, kiderült, hogy már régen nem is párttag. Hogy ez miként történt, arra két magyarázat tűnik valószínűnek:

vagy szabálytalanul kizárták, vagy egyszerűen törölték a nyilvántartásból

- egyik sem fest jó képet az MSZP belső működéséről.

Tizennyolc(?) év után

Tizennyolc év után akart kilépni az MSZP-ből a párt egykori prominense, Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes.

Hagyó Miklós, volt szocialista főpolgármester-helyettes a kecskeméti bíróságon, hagyó-per, tárgyalás Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A fontos tisztséget régóta nem viselő és a napi politizálástól évek óta visszavonult egykori MSZP-s nagyágyú, Hagyó február végén, az Origo információi szerint

hosszas vívódás után határozott úgy, hogy törlését kéri a szocialista párt tagjai közül.

Döntésében szerepet játszott, hogy, mint arról az Origo is beszámolt, január végén Hagyó Miklóst bűnösnek mondta ki első fokon a Kecskeméti Törvényszék, és két év börtönbüntetésre ítélte. A volt politikusnak azonban egyelőre nem kell börtönbe vonulnia, mert négy év próbaidőre felfüggesztették az egyelőre amúgy sem jogerős ítélet végrehajtását.

Maffiavádakkal fogták perbe

Ez, a Hagyó bűnösségét első fokon kimondó büntetőeljárás tette hírhedtté a nokiás dobozt, és más érdekességekkel is szolgált: visszavont terhelő vallomással, vádpontokkal és vádemelés utáni nyomozással. A büntetőeljárás fő vádlottjaként bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel vádolták Hagyót. A bíróság végül Hagyót csak hivatali visszaélésben és felbujtóként elkövetett hűtlen kezelésben találta bűnösnek. Talán azért is, mert a Nokia-dobozos kenőpénzről elhíresült ügyben a bíróság előtt a vádat képviselő ügyész maga ismerte el, hogy a vádirat ezen - legsúlyosabb - állítása nem bizonyítható. Az ezzel kapcsolatos vádpont, vagyis a vesztegetés alól Hagyó Miklóst fel is mentette a bíróság.

Felfüggesztette magát

Hagyó tehát az ítélet után ki akart lépni a pártból, amelynek életében amúgy már nem vett részt. Az Origo is beszámolt arról:

párttagságát ő maga függesztette fel, évekkel ezelőtt,

illetve lemondott a XII. kerületi pártszervezet elnöki posztjáról is. Ez hat éve, 2010 márciusában történt, miután az akkor már zajló BKV-botrányban meggyanúsított volt BKV-vezér, Balogh Zsolt terhelő állításokat tett rá.

Balogh Zsolt még BKV-vezérigazgatóként, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettesként 2012-ben Forrás: MTI/Beliczay László

Hagyó egy hónappal korábban megvált a parlamenti választásra készített budapesti MSZP-listán elfoglalt harmadik helyéről és fővárosi közgyűlési mandátumáról is. Főpolgármester-helyettesi posztjáról már 2009 őszén lemondott - arról az MSZP–SZDSZ koalíciós vitája miatt. (Képviselői mandátumát megtartotta, az csak az új Országgyűlés megalakulásával szűnt meg 2010 nyarán.)

Kihúzták volna, de hiába

Hagyó Miklós a szabályok szerint a XII. kerületi pártszervezet vezetőjének juttatta el a párttagsága megszüntetését kérő hivatalos levelet még február végén. Ám Papp Sándor ügyvezető alelnöktől

azt a meglepő választ kapta, hogy intézkedtek volna, ám a tagnyilvántartásban már nem szerepel a neve.

Hagyó Miklós levele, amelyben tagsága törlését kéri Forrás: Origo

Az Origo kérdésére Papp Sándor alelnök is megerősítette, hogy Hagyó már nem volt a nyilvántartásban, mire kihúzhatták volna a nevét. Azt nem kívánta találgatni, hogy ez miként lehetséges.

Információink szerint ez nem csak Hagyóval fordult elő: a BKV-per ötödrendű vádlottja,

Hagyó egykori kommunikációs tanácsadója, Lelovics Ottó szintén nem szerepel már a tagok között,

noha törlésről nem kapott értesítést. Úgy tudjuk, kettejük neve már 2010 végén sem volt a nyilvántartásban.

Nincs rá magyarázat

Az MSZP hatályos alapszabálya szerint többféle módon is törölhetnek egy párttagot a tagnyilvántartásból. A szabályzat négy esetet sorol fel.

A tagsági viszony megszűnik:

  • kilépéssel,
  • törléssel,
  • a tag halálával,
  • fegyelmi büntetésként kiszabott kizárással.

Mivel a kilépést ő maga kezdeményezte,

Hagyó Miklós esetében csak a törlés vagy a fegyelmi büntetésként kiszabott kizárás jöhetne szóba.

Párttagságot törölni csak akkor lehet, ha a tag legalább egy éve nem fizet tagdíjat, a bíróság jogerősen cselekvőképességet kizáró vagy korlátozó gondnokság alá helyezte, valamely más párt tagjává vált, esetleg, ha önkényesen az MSZP jelöltjével szemben elindul valamilyen választáson.

Hagyó Miklós semmilyen, a kizárását magyarázó döntésről nem kapott információt Fotó: Origo

A fenti okok miatti „hivatalból” való törlés Hagyónál nem lehetséges, mert az utolsó három pontot nem merítette ki, az elsőben említett tagdíjhátralékot pedig nem is tudta volna felhalmozni, hiszen

a párttagság felfüggesztése automatikusan a tagdíjfizetési kötelezettség felfüggesztését is jelenti.

Maradna tehát a fegyelmi büntetésként kiszabott kizárás mint lehetőség, ám Hagyó Miklós környezetéből az Origo úgy értesült, hogy a volt politikus semmilyen hivatalos értesítést nem kapott fegyelmi eljárásról, tárgyalásról vagy fegyelmi döntésről, ilyen apropóból nem hívták fel sem nyilatkozattételre, sem személyes megjelenésre, vagyis fegyelmi eljárás szerinte nem volt ellene.

Belső vizsgálat indul

Az Origo megpróbálta kideríteni, hogyan törölték Hagyót és Lelovicsot a tagok közül. Miután a mindkettejük esetében közvetlenül érdekelt XII. kerületi pártszervezet elnöke, Papp Sándor nem rendelkezett semmilyen más információval azon kívül, hogy nincsenek már a tagnyilvántartásban, előbb Bárándy Gergelyhez, az MSZP Országos Etikai és Egyeztető Bizottsága elnökéhez fordultunk.

Tóbiás József belső vizsgálatot rendelt el az ügyben Fotó: Origo

Miután tőle hetekig nem kaptunk választ, az MSZP sajtóosztályán is próbálkoztunk, ahonnan jó ideig szintén nem érkezett tájékoztatás. Végül Tóbiás József pártelnökhöz fordultunk kérdésünkkel:

miként lehetséges, hogy a tudtuk nélkül megszűnt Hagyó és Lelovics párttagsága,

milyen fórum, mikor és milyen alapon döntött a kizárásukról.

Tóbiás József az Origo kérdésére megerősítette: jelzésünk alapján utánanézett, és meg tudja erősíteni, hogy a nyilvántartás szerint sem Hagyó Miklós, sem Lelovics Ottó nem tagja már a pártnak. Ám az okot nem tudja - tette hozzá -, ezért vizsgálatot kért a pártigazgatótól. Vagyis Katona Tamás - aki amúgy az illetékes XII. kerület választókerületi elnöke is - feladata lesz az ügy tisztázása.

Ha akarják, se tudják

Míg a jelek szerint tehát van, akit a tudta nélkül sikerült kizárni az MSZP-ből, addig van arra is példa, hogy valakit ki akarnak zárni, mégse sikerül. Egy évvel ezelőtt nagy botrányt kavart, hogy Tapolca jobbikos polgármestere, Dobó Zoltán az MSZP tapolcai elnökét, Lévai Józsefet kérte fel egyik alpolgármesterének, aki elfogadta a jelölést, a képviselő-testület pedig meg is választotta.

Mivel azonban a szocialista párt vezetése ezt rossz szemmel nézte, az MSZP még a megválasztás előtt közölte, hogy kizárták a párt soraiból Lévai Józsefet, mondván: „az MSZP számára a szélsőjobboldali párttal való bármilyen együttműködés elfogadhatatlan”. Csakhogy az egy évvel ezelőtti bejelentés ellenére Lévait nem zárták ki a pártból - tudta meg az Origo.

Kérdésünkre Lévai megerősítette, hogy jelenleg is tagja az MSZP-nek.

Úgy tudjuk, a jobbikos felkérés nyilvánosságra kerülése után Lévai maga akart lemondani, de a pártvezetés kérésére belement abba, hogy formálisan inkább a párt zárja ki őt. Néhány órával később hivatalosan is bejelentette az MSZP, hogy az országos elnökség Lévai kizárásáról döntött.

Csakhogy sem az elnöknek, sem az elnökség tagjainak nincs kizárási jogköre. A „kommunikációs bakit” észlelve az MSZP információnk szerint arra akarta rávenni Lévait, hogy lépjen ki ő, ám erre már nem volt hajlandó. Lévai ezt nem kívánta kommentálni, csak annyit mondott: „hamarosan megoldódik magától az ügy, mert lassan egy éve nem fizetem a tagdíjat, így törölnek majd a nyilvántartásból”.