Bepánikoltak a tehenek a belvárosban

tehéntüntetés, tejtermelők, tehén, tüntetés, demonstrációjának résztvevői állnak teheneikkel a Lánchídon. 2016. április 4-én. A tüntetők szerint az unió és a magyar állam
Budapest, 2016. április 4. A tejtermelők demonstrációjának résztvevői állnak teheneikkel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) II. kerületi, Keleti Károly utcai székháza előtt 2016. április 4-én. A tüntetők szerint az unió és a magyar állam által nyújtott támogatások nem elegendőek, illetve nem fejtik ki a kívánt hatást.
Vágólapra másolva!
Véget ért a "tehénmenetelés" Budapesten, az állatokat a gazdák szállítójárművekre rakták a belvárosban. A tejtermelők az alacsony felvásárlási árak és a importdömping ellen tiltakoztak, és azt mondják, hogy még nyár végéig tudnak kitartani. A tehenek nehezen viselték a városi zajt és forgalmat, az egyik állatot még a menetelés elején haza kellett szállítani.
Vágólapra másolva!

Véget ért a "tehénmenetelés" Budapesten, miután a tejtermelők a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) is átadták a petíciójukat Molnár Tamásnak, vámszakmai és a nemzetközi ügyekért felelős helyettes-államtitkárnak - jelentette tudósítónk. A teheneket a belvárosban egy szállítójárműre rakták és hazaszállították.

A tejtermelők a NAV-ot is szeretik Fotó: Polyák Attila - Origo

A NAV képviselője a petíció átadása után azt mondta a gazdáknak, hogy támogatják az ügyüket, és költségvetési csalás gyanújával jelenleg is 18 eljárást folytatnak a tejágazatban lévő cégek ellen.

Tehenek a Lánchídon

Korábban a termelők is tartottak itt egy rövid tájékoztatót, amelyen egy csongrádi gazda azt mondta, hogy

addig kell megoldást találni a problémáikra. László Róbert azt is felvetette, hogy a tej jelenlegi 18 százalékos áfáját 13 százalékra kéne csökkenteni. Ez szerinte fellendítené a kereskedelmet és az áfával sem érné meg annyira trükközni.

Tehenek a Lánchídon Fotó: Polyák Attila - Origo

A "tehénmenetelés" egy petíció átadása és egy körülbelül húszperces pihenő után indult el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól a NAV székháza felé a Batthyány téren és a Lánchídon keresztül.

"Majd ha lekerül a polcokról az import tej"

A Nébihnél Oravecz Márton, a hivatal vezetője azt mondta a gazdáknak, hogy ők már „elmentek a falig” a magyar tejtermelők védelme érdekében, és a gazdák által megjelölt cégeknél megkezdődtek az ellenőrzések.

Húszperces pihenőt tartottak a Nébih épülete előtt Fotó: Polyák Attila - Origo

Hegedűs Imre, a Bicskei Mezőgazdasági Zrt. vezetője erre úgy reagált, hogy akkor lesznek elégedettek az ellenőrzésekkel, ha két héten belül eltűnnek az olcsó import tejek a boltok polcairól.

Amikor a gazdák megérkeztek a Nébih Keleti Károly utcai székházához, akkor azt mondták nekik, hogy

körülbelül húsz percet kell várniuk,

hogy átadhassák a petíciójukat, mert a hivatal illetékese a minisztériumban van. A demonstrálók várakozás közben azon viccelődnek, hogy a Nébih embere biztos most kapja meg az eligazítást.

Egy tehén bepánikolt

A tejtermelők korábban az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) Bécsi úti székházánál adtak át egy petíciót Vámos Györgynek, a szervezet főtitkárának.

Aki a tehenet szereti ... Fotó: Szabó Gábor - Origo

Hegedűs Imre itt azt mondta, hogy szerinte a legnagyobb gond a kiskereskedőkkel van. Később Hegedűs munkatársunknak azt is hozzátette, hogy elégedetlen Vámos Györggyel, az OKSZ főtitkárával is, aki szerinte

A petíció átadása után a menet elindult a Nébih felé. Azonban az egyik jószág annyira bepánikolt a nagyvárosi forgalomtól, hogy kezelhetetlenné vált, így vissza kellett rakni a szállítójárműre.

A többi tehén sem bírta túl jól a felhajtást: a Kolossy téren az egyik állat előbb a Symbolba, majd egy gyógyszertárba akart bemenni.

Ötven százalék import

„A tej előállítási ára literenként 90-110 forintba kerül. Ehhez képest jelenleg 60-70 forintos literenkénti áron vásárolják fel a termelőktől a kereskedők. Ki lehet számolni, hogy mennyit bukunk!” – mondta munkatársunknak az egyik gazdálkodó, aki 30 embert foglalkoztat. Szerinte most az ő munkahelyük, megélhetésük is veszélybe került.

Tehéntüntetés Budapesten Fotó: Szabó Gábor - Origo

„Tavaly még 100–110 forintot fizettek a termelőknek.

– mondta Istvánfalvi Miklós. A Tej Terméktanács társelnöke szerint ma már a boltokban kapható tejek ötven százaléka import.

80–90 forintos felvásárlási árat akarnak

A demonstrálók azt szeretnék elérni, hogy

  • csökkentsék a tej áfáját,
  • a hatóságok akciócsoportokkal szűrjék ki a szerintük tisztességtelen kereskedőket,
  • és legalább 80-90 forintos felvásárlási árat fizessenek a termelőknek.

A gazdák meg is neveztek nyolc céget, amelyek szerintük nem tartják be az előírásokat.

Öt tehén, egy tucat termelő és rengeteg újságíró Fotó: Szabó Gábor - Origo

Délután a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is kiadott egy közleményt, amiben úgy fogalmaztak, hogy

a demonstráló termelők problémáit rendkívül súlyosnak ítélik,

ezért egyetértésükről és támogatásukról biztosították a

tejtermelőket.

A terméktanács is elismerte, hogy a dömpingáras vagy áfacsalt importtevékenység és az élelmiszerhamisítás következtében jelentkező nyerstej felvásárlási ár csökkenése

a magyar tejtermelőkön csapódik le.

Ugyanakkor azt is hozzátették, hogy Európában is estek a tejárak, ott is nagy a tejtöbblet, ott is vannak elégedetlen tejtermelők. A terméktanács szerint viszont arra a kereskedelem és tejágazat szereplői között példaértékű, a jogszabályoknak megfelelő, a károkat jelentősen tompító együttműködések valósulnak meg.

A NAV-nál végeztek

A Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken közölte az Agrárszektor.hu-val, hogy tudomásul vette a tejtermelők április 4-re meghirdetett demonstrációját. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácson belül megalakult demonstrációs bizottság a „tehénmenettel”

az alacsony felvásárlási árakra és az importdömpingre

akarja felhívni a közvélemény figyelmét.

A gazdálkodók elsőként az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) Bécsi úti székházához mentek, ahol petíciót adtak át Vámos Györgynek, a szervezet főtitkárának. Ebben felszólítják az OKSZ tagjait, hogy

ne vásároljanak tejet a szerintük tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató kereskedőktől.

Az állatokat ezután áthajtották a Nébih Keleti Károly utcai székházához.

A tehenek nehezen viselték a városi zajt és forgalmat Fotó: Szabó Gábor - Origo

A tehenekkel ezután továbbvonultak a Lánchídon át az V. kerületbe, a Széchenyi utcába a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) székházához.