Komplex tejipari ellenőrzés a "tehénmenetelés" után

Tehéntüntetés 2016 április 4-én
Vágólapra másolva!
A budapesti "tehénmenetelés" után átofogó tejipari ellenőrzést rendelt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Vágólapra másolva!

Komplex tejipari ellenőrzést rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnöke - írja közleményében a hivatal. A hatóság szakemberei a beszerzési ár alatti értékesítést vizsgálják.

A tejtermelők a Nébih székházánál is jártak hétfőn Forrás: Koncz Tamás - Origo

Hétfőn a tejtermelők demonstrációt szerveztek a Budapesten és teheneket hajtottak végig a fővároson. Ennek során a Nébih székházához is ellátogattak és petíciót adtak át Oravecz Mártonnak, a Nébih vezetőjének.

A termelők a piac fehérítése érdekében, több és esetenként a korábbi évekre is visszanyúló vizsgálatokat kértek.

- A hivatal elnöke a mai naptól átfogó célellenőrzést rendelt el a tejpiacon, a munkatársak reggel óta végzik a vizsgálatokat az ország több pontján - írja közleményében a Nébih. A hatóság szakemberei többek között a beszerzési ár alatti értékesítést vizsgálják a legmeghatározóbb kereskedelmi szereplőknél. A vizsgálat első szakaszában

az elmúlt 60 napot ellenőrzik,

ami a korábbi évek szúrópróbaszerű átvilágításával folytatódik majd.

A gazdasági csalások felderítése mellett azonban a hatóság az élelmiszerbiztonsági feltételek teljesülését is vizsgálja. Ennek érdekében a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatósága több napos vizsgálatsorozatba kezdett az ország teljes területén.

Emellett Zsigó Róbert, élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elrendelte a tej- és tejtermékek célellenőrzését is, amit a kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági szakemberei hajtanak végre.