Garancsi István cége újítja fel a Fidesz-székházat

Orbán Viktor; Garancsi István Debrecen, 2015. július 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a d
Debrecen, 2015. július 30. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Az utolsó simításokat végzik a jogászok azon az 500 milliós szerződésen, amelyet hamarosan aláír a Fidesz a párt Lendvay utcai székházának felújítására a kiszemelt építőcéggel. Az pedig nem más, mint Garancsi István érdekeltsége, a Market Zrt. Azért esett rá a választás, mert gyors, olcsó, és magyar munkaerőt foglalkoztat. Az új székház kevésbé lesz irodaház jellegű, viszont hangsúlyt fektetnek a biztonságra: beléptető kaput, kamerarendszert, riasztót terveznek.
Vágólapra másolva!

Hamarosan elkezdődhet a Fidesz Lendvay utcai székházának felújítása. A jogászok már az utolsó simításokat végzik a szerződésen, amit rövidesen alá is írnak.

Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa és Orbán Viktor miniszterelnök a lelátón Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A kiválasztott vállalkozó pedig nem más, mint a foci mellett a gáz- és építőipari bizniszben is érdekelt

Garancsi István cége, a Market Zrt.

- erősítette meg az Origo kérdésére a Fidesz.

Félmilliárdot költenek rá

A hivatalosan a Fidesz székházaként jegyzett, valójában a párt által már régen kinőtt, prominens fideszesek által jó ideje ezért sem látogatott épület a Dózsa György út és a Lendvay utca sarkán áll.

A több mint 110 éves, sokat megélt terézvárosi palota homlokzatát beázásnyomok rondítják,

a tetőcserepek meglazultak, több helyütt hullik a vakolat.

Ezért is döntött úgy a Fidesz, hogy félmilliárd forintból felújítja az épületet. Pontosan 460 millióból, amelynek csak egy részére van fedezet a párt kasszájában, kisebb részét hitelből kell előteremteni. Hogy pontosan mennyit, azt az Origónak a Fidesz nem árulta el, csak annyit közöltek: azért is vártak ennyit a felújítással, hogy ne kelljen az egészet hitelből finanszírozni.

Meghívták, megnyerte

Az Origo kérdésére a Fidesz sajtóosztálya megerősítette, hogy a meghívásos tenderen kiválasztott kivitelező a Videoton focicsapat tulajdonosa, a lelátókon Orbán Viktorral gyakran közösen drukkoló milliárdos üzletember, Garancsi István érdekeltsége, a Market Zrt., amely több nagy állami nagyberuházáson is dolgozik - ők építik például a 2017-es úszóvébé helyszínét is 40 milliárdért.

Garancsi István építőipari érdekeltsége, a Market Zrt. adta a legjobb ajánlatot Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Fidesz közlése szerint azért nem nyilvános közbeszerzést írtak ki a székházfelújításra, mert

a meghívásos tender volt "az egyszerűbb és gyorsabb",

amúgy pedig - jegyezték meg - semmilyen törvényi, jogszabályi kötelezettségük nincs a nyílt versenyeztetésre. Négy céget hívtak meg, három adott érvényes ajánlatot, de a vesztesek nevét nem adják ki, mert "nem lenne tisztességes".

Mintegy 500 millió forintból újul meg a Fidesz székháza a Dózsa György út sarkán Fotó: Szabó Gábor - Origo

A győztes Market Zrt. kiválasztása "a törvények betartásával, közjegyző jelenlétében zajlott" - közölte a párt.

Egy feltétel volt: csak magyar vállalkozók jelentkezhettek.

A Market ennek megfelelt, ráadásul a Garancsi kizárólagos tulajdonában álló GARHARTT Invest 2014 Zrt.-n keresztül a Videoton-tulaj többségi tulajdonában álló "Marketé volt a legolcsóbb ajánlat és a legrövidebb határidő is".

Őszre kész is lesznek

A Fidesz közlése szerint a párt már előkészítette a felújítást, vagyis megteremtette a rekonstrukció feltételeit, így ha aláírják a szerződést, hamarosan felvonulhatnak a munkások.

Kezdődhet az állványozás, majd indulhat a munka, ami szeptember végére fejeződik be.

Vagyis szűk hat hónap alatt 460 millió forintért a Market Zrt. elvégzi a székház külső-belső felújítását, a tető és a homlokzat renoválását. Mindezt úgy, hogy az élet nem áll meg, folyik a mindennapi munka az épületben - ez az ár és a gyorsaság mellett a párt szempontjából fontos érv.

A felújítás ideje alatt az épületben a munka zavartalanul folytatódik Forrás: MTI/Kovács Tamás

A felújítás célja, hogy akár száz ember is tudjon kényelmesen dolgozni a házban. A melléképületével bővítve sem túl nagy alapterületű épületben dolgozók létszáma - feladattól függően - folyamatosan változik, ám kampányidőben önkéntesekkel, segítőkkel, szimpatizánsokkal bővül.

Amerikai és francia minta

A felújítás után fontos változás lesz, hogy

a jelenlegi, inkább irodaház jellegű arculat és funkció megváltozik, a székház közösségi tér tud majd lenni,

ahol már - szemben a mostani helyzettel - egy nagyobb sajtóeseményt megrendezni sem lesz probléma.

A felújítás után fórumokra, előadásokra is jó lesz az épület a Fidesz tervei szerint. Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató nemrég a Magyar Hírlapnak elmondta, a házat az amerikai republikánusok és Nicolas Sarkozy pártja, a francia republikánusok központjainak mintájára alakítják át (fenti kép).

Beléptető kapu, kamera

Azt ugyan a Fidesz nem árulta el az Origo kérdésére, hogy a rekonstrukció teljes büdzséjéből mennyit költenek majd a biztonsági rendszer fejlesztésére, de ezt jelentősen erősíteni tervezik. Megtudtuk: egyelőre minimális technikai rendszer védi az épületet. Két ember őrzi, 24 órás váltásban, de ezt a gyakorlatot is csak az internetadó elleni tüntetések idején történt atrocitás után vezették be.

Az internetadó elleni demonstráció végén már rendőrök védték a Fidesz-székházat Forrás: MTI/Beliczay László

Az Origo is beszámolt arról, hogy 2014 őszén az internetadó elleni több tízezres tiltakozó demonstráció résztvevőinek egy csoportja a Fidesz-székház elé vonult.

Tüntetők egy csoportja régi számítástechnikai eszközökkel dobálta meg az épületet Forrás: MTI/Beliczay László

Egy tüntető feltépte az erkély redőnyét, berúgta az ablakot, mások pedig számítógép-alkatrészeket dobáltak be az ablakon. A fideszes Kocsis Máté tízmilliós nagyságrendűre becsülte a kárt, amiről később kiderült, hogy ennél jóval kevesebb.

Nem biztos, hogy ilyen, de lesz beléptető kapu az újjáépült Fidesz-székházban is Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Akárhogy is, a Fidesz megelőzné a hasonló károkat, ezért úgy tervezik - és ez fontos szempont is volt a felújításnál -, hogy korszerű biztonsági rendszert építenek ki: beléptető kapuval, kamera- és riasztórendszerrel. "Nincs ebben semmi különleges, egyszerűen a székház védelmének megerősítéséről van szó" - állapította meg a Fidesz sajtóosztálya.

Garancsi, aki építeni szeret

Garancsi István érdekeltsége, a Market Zrt. nem csak a Lendvay utcai Fidesz-székházon dolgozik ezekben a hónapokban. A cég emberei nemrég fejeztek be egy Andrássy úti szállodát, de

gőzerővel építik a Duna partján a 2017-es vizes vb mintegy 40 milliárd forintba kerülő épületkomplexumát.

Ők végzik a Ferenciek terén a Párisi udvar rekonstrukcióját, kivitelezői egy Belgrád rakparti butikhotelnek, és a Strabaggal közösen dolgoznak a Nádor utcában a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem (CEU) új campusának építésén is.

A szándék a fontos Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Továbbá most kezdtek neki az évtizedek óta üresen tátongó Clark Ádám téri foghíjtelek beépítésének - ott is szálloda nyílik.

Neogótikus és szecessziós elemek ötvözete

A Fidesz-székház épülete egykor szebb napokat élt meg, több mint 110 éves fennállásának voltak dicső és feledhető korszakai is. A saroktelken álló háromszintes, szecessziós és neogótikus jegyeket egyaránt hordozó épület 1901-ben Kármán Géza és Ullmann Gyula tervei alapján épült. Hamar gazdát is cserélt, a nagykereskedő Brüll Henrik Géza után a Ferenc Józseftől bárói címet kapó Groedel Ármin gyártulajdonosé lett a Lendvay utca 28-as számú épület. A Groedel-palotában 1919-ben a román hadsereg tábornokait szállásolták el, majd 1952 és 1962 között az Evangélikus Teológiai Akadémiának adott otthont, hogy azután a rossz emlékű Állami Egyházügyi Hivatal székhelye legyen. A rendszerváltozás után a terézvárosi palota a Fidesz székháza lett, amelyet a párt 1996-ban eladott, de aztán három évvel később vissza is vásárolt.