Június 2-áig előzetes letartóztatásban maradhat az a két férfi, aki a hatóságok szerint a Nemzetközi Valutaalapnak és az Egyesült Államoknak is kémkedhetett. A bíróság szerint ez közérdek.

Nem jogerősen június 2-áig meghosszabbította a Budai Központi Kerületi Bíróság annak a két férfinak az előzetes letartóztatását, akiket még 2015 decemberében, kémkedés gyanújával vett őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Kémügy miatt ülnek

Az Origo kérdésére az esetről beszámoló Fővárosi Törvényszék megerősítette: a nyomozó hatóságok azzal gyanúsítják a két férfit, hogybizalmas vagy titkos állami információkat adtak ki az Egyesült Államoknak és a Nemzetközi Valutaalapnak.

Nem bíznak bennük

A bíróság szerint fennáll a veszély, hogy a két férfi szabadlábra kerülve bizonyítékokat rejtene el, vagy befolyásolná az ügyben meghallgatható tanúkat – ezért döntöttek az előzetes meghosszabbításáról.
A testület indoklásában hozzátette,

az egyik gyanúsított őrizetbe vétele után megpróbált elszökni,

kitépte magát őrzője kezei közül – ez magában is okot adott az előzetes letartóztatásra. Bár az ügyben még tart a nyomozás, a bíróság úgy döntött, a közérdek védelme ebben az esetben fontosabb az egyéni szabadság védelménél, illetve az ártatlanság vélelménél.