Meghirdették az országos pedagógussztrájkot

A PSZ visszavonja a március 30. délutánjára vonatkozó kezdeményezését
Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke
Vágólapra másolva!
Április 20-ra az ország egész területére, az összes köznevelési intézményben egynapos sztrájkot jelentett be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.
Vágólapra másolva!

Gallóné szerint történtek ugyan előrelépések a pedagógusok és az oktatási vezetők közti tárgyalásokon, de számos fontos kérdésben nem sikerült megegyezniük, ezért úgy érezték, hogy egy egész napos sztrájkkal kell nyomatékot adniuk követeléseiknek. Április 20-ra, szerdára hirdettek munkabeszüntetést a sztrájkbizottság három szervezetének testületei.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A sztrájktörvény szabályozza, hogy milyen gazdasági kérdések alapján lehet sztrájkolni. A pedagógusok sztrájkbizottsága a következő négy kérdés miatt hirdetett munkabeszüntetést:

  • Szükséges az állami intézményfenntartó átszervezése, hogy az biztosítsa az intézmények szakmai, gazdasági, munkáltatói önállóságát.
  • A pedagógusok kötelező óraszáma heti 22 óra legyen.
  • Akikre nem vonatkozik az életpályamodell (technikai dolgozók), havi rendszeres többletjuttatást kapjanak, mert évek óta nem változott a bértáblájuk.
  • Meg kell teremteni annak az anyagi fedezetét, hogy az intézményvezetők minőségi bérpótlékot adhassanak.

Galló Istvánné bejelentette, hogy Orbán Viktort értesítették a sztrájkról, Balog Zoltán Emmi-miniszterrel pedig a következő napokban megállapodnak a még elégséges szolgáltatásról.

Hálásak Sándor Máriának

A Tanítanék Mozgalom egyik tagja nyílt levélben üzent Sándor Máriának, a feketeruhás nővérnek és köszönte meg neki, hogy az egészségügyi dolgozókkal együtt felvállalták a pedagógusok problémáit és kiálltak mellettük. "Ti gyógyítanátok, mi tanítanánk – de nyugodt, korszerű és emberséges körülmények között" - írta.