Újságíróknak is sikerült az, ami Erdősinének

Erdősi Lászlóné, Erdösi
Budapest, 2016. február 23. Az Erdösi Lászlóné magánszemély (b) vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdésének benyújtásában segédkező férfi (j) távozik a Nemzeti Választási Iroda épületéből 2016. február 23-án, miután megszűnt az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó népszavazási kérdés védettsége. A Kúria délelőtt megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) erre vonatkozó határozatát, így új kérdést lehetett nyújtani a témában, és az NVB az elsőként beadottat fogja elbírálni. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Nemcsak Erdősiné, de a Vs.hu újságírói is egy nap alatt megszerezték a népszavazás kezdeményezéséhez szükséges határozatot az adatvédelmi hatóságtól. Az MSZP politikusainak ez hetekbe telt. Szerdán dönt a Kúria a korábbi kérdésekről, a szocialisták már hétfő óta állnak a választási iroda előtt.
Vágólapra másolva!

Egy nap alatt megkapták a népszavazás kezdeményezéséhez szükséges határozatot a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságtól (NAIH) a Vs.hu munkatársai. Ez korábban Erdősinének is sikerült ennyi idő alatt, az MSZP politikusainak azonban két-három hetet kellett várniuk.

A szocialistáknak lassabban ment

Egy népszavazási kezdeményezés csak akkor érvényes, ha 20-30 darab támogató aláírás is szerepel rajta. Mivel ez már adatgyűjtésnek minősül, ezért

bejelentést kell tenni a NAIH-nál.

A Nemzeti Választási Irodánál történt eset után kiderült, hogy Erdősiné egy nap alatt megkapta a NAIH szükséges határozatát.

A portál munkatársai Erdősínéhez hasonlóan szintén vasárnap délután négykor nyújtották be a kérelmet a hivatal honlapján, és hétfőn délután négy óra előtt meg is kapták a határozatot.

Nyakó Istvánnak erre tíz napot, a szintén szocialista politikus Lukács Zoltánnak pedig 22 napot kellett várnia.

Újra kell játszani

Az MSZP politikusai már hétfő óta felváltva várakoznak a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt. A Kúria ugyanis szerdán dönt a szocialistákat múltkor beelőző Erdősiné népszavazási kezdeményezéséről.

Erdősiné február végén sikeresen beelőzte Nyakó Istvánt Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az Origo úgy tudja, a választási iroda ajtaját reggel hatkor nyitják ki, de ettől még a Kúria döntését mindenképpen meg kell várni. A testület ugyanis dönthet úgy,

  • Erdősiné kérdését elutasítja, míg a szocialisták kérdését hitelesíti,
  • vagy mind a két kérdést elutasítja.

Utóbbi esetben ismét az NVI elé kell menni, és „újra kell játszani" a február 23-án történteket. Ez utóbbi esetben a kérdést ezúttal nem Nyakó István, hanem Lukács Zoltán fogja beadni.