Most nem várták kopaszok a szocialistákat

2016.04.05. 17:12

Gond nélkül sikerült az MSZP politikusainak bejutni a választási iroda épületébe: szerda reggel hatkor nem voltak kigyúrt kopasz erőemberek az ajtóban, akikkel vitatkozni, lökdösődni kellett volna. A szocialisták hétfő óta szobroztak a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt. A vasárnapi boltzár, és az arról szóló népszavazás miatt mentek oda.

Nem volt lökdösődés, nem volt kiabálás. Balhé nélkül jutottak be az MSZP politikusai a Nemzeti Választási Iroda épületébe, pontban szerda reggel hatkor - jelentette helyszínen tartózkodó tudósítónk.

A kopaszok hiába is mentek volna oda, hogy ismét megpróbálják megakadályozni az MSZP-t a vasárnapi boltzárról szóló kérdés leadásában. A Kúria szerda reggel úgy döntött, hogy elkaszálja ErdősiLásznlóné kérdését, és átengedi azt, amit Nyakó István csak másodikként tudott benyújtani.

A szocialista politikusokon kívül csak fotósok és újságírók álltak kapunyitáskor az épület előtt. Kigyúrt, kopasz erőemberek, fideszes politikusok vagy politikusfeleségek nem voltak a helyszínen. A vasárnapi boltzár eltörléséről szóló kérdést az MSZP részéről most nem Nyakó István, hanem Lukács Zoltán nyújt majd be. Ő már ott áll az épület belsejébe áthelyezett, sárga-fekete választóvonallal megjelölt bélyegzőgép előtt.

A kérdésbenyújtó magányossága - Lukács Zoltán a bélyegzőgép előttFotó: Szabó Gábor - Origo

Kedd délelőtt két munkás érkezett a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elé, létrát toltak a külső biztonsági kamerákhoz, spricnit és rongyot vettek elő, majd alaposan lesuvickolták a térfigyelő kamerákat.

Tisztítják a kamerákat a Nemzeti Választási Iroda épülete előttFotó: Szabó Gábor - Origo

Ha szerda reggel történik valami az épület előtt, tiszta lesz róla a felvétel.

Groteszk tragikomédia

Jókedvűen beszélgető, de kissé nyúzott férfiak maroknyi csoportja állt az iroda előtt az Alkotmány utcában. Nyakó István MSZP-s politikus és párttársai voltak. A munkába érkező irodisták a szemüket forgatva kerülik ki őket.

Nyakó István a Nemzeti Választási Irodánál a legutóbbi kérdésbenyújtáskorFotó: Szabó Gábor - Origo

Hétfő reggel óta álltak ott az iroda előtt, elmondásuk szerint azért, hogy most biztosan ők legyenek az elsők, akik népszavazási kérelmet adhatnak le szerdán, ha úgy hozza a szükség.

Már hat hete

Pontosan hat hete történt, hogy Nyakó népszavazási kérelmet akart leadni a vasárnapi zárvatartásról. A jelenleg érvényben levő szabályok szerint egy bizonyos ügyben egyszerre egy kérelmet lehet leadni. Aki ezt hamarabb teszi meg, azaz hamarabb nyomja meg az előtérbe kihelyezett bélyegzőt, annak a kérelmét bírálják el először.

Kopaszok és Nyakó István harca februárban az NVI aulájábanFotó: Szabó Gábor - Origo

Hat hete Nyakót egy csapat kopasz férfiú összehangolt akcióban akadályozta meg abban, hogy előbb lépjen a bélyegzőhöz, mint az amúgy utána érkező Erdősi Lászlóné, aki ugyanebben a témában kezdeményezett népszavazást. Az ügy nagy port kavart. Az NVB feljelentést tett a rendőrségen, a Kúria pedig szerdán dönt a nála landolt választási ügyekben. Erre várnak most Nyakóék.

Szerdán derül tehát ki, hogy Erdősiné beadványából lesz népszavazás, Nyakóéból, vagy egyikből sem. Utóbbi esetben megint az adhat le népszavazási kérelmet, aki a leggyorsabban a bélyegzőhöz lép. Ez a szisztéma egyébként változni fog, a jövőben azt a kérelmet fogják elsőként elbírálni, amelyhez a leghamarabb gyűjtenek össze 200 ezer aláírást.

Eldumálgatnak

Nyakó és társai közül senki sem állt az iroda előtt zsinórban hétfő reggel óta. Három-négy óránként váltották egymást a szocialista politikusok. Szerda reggel a kapunyitáskor Lukács Zoltán volt a soros.

"Engem lelkesít, hogy itt állhatok" - mondta az Origónak kedden Nyakó. Nem fáradság. Jól eldumálgatunk várakozás közben. És persze fontos, hogy jó ügy érdekében cselekszünk."

Nyakó azt mondta, hogy többen is odamentek hozzájuk bátorítani, biztatni őket. "Volt egy óbudai hölgy tegnap este, aki kocsiba pattant, és idegurult hozzánk, amikor a médiában olvasott rólunk" - meséli Nyakó, aki persze nem örül, hogy erre kényszeríti őt "ez a groteszk rendszer", ami szerinte olyan, mint egy tragikomédia.

Váltásban várnak a szocialistákFotó: Szabó Gábor - Origo

"Az nem fordulhat elő" - feleli Nyakó arra a kérdésre, hogy mit csinálna, ha Erdősiné kezdeményezéséből lenne népszavazás. Az MSZP-sek azért felkészülnek arra az eshetőségre is, ha aláírásokat kellene gyűjteni. Kis, pártszínű pulpitust állítanak fel, és megkezdik a szignók gyűjtését.

Tisztaság, tavasz

Délután 3 körül a szocialisták virágokat kezdtek ültetni az iroda elé. Akkor már Lukács Zoltán is ott volt velük, igaz, ő nem ültetett.

Közzétette: MSZP – 2016. április 5.

Fehér, piros és rózsaszín is van az elültetett virágok között. "A fehérek a tisztaságot szimbolizálják" - magyarázta Nyakó. "No, és a többi?" - kérdeztük. "Hát...a tavaszt."

A rendőrség csipkedje magát

"Már több mint 30 órája itt vagyunk, és itt is maradunk, amíg a Kúria nem dönt a beadványokról" - mondta kedden Lukács.Pont hat hete, hogy megtörtént a fekete kedd. Azóta a magyar állami szervek szinte semmit sem tettek. Arra kérjük a rendőrséget, hogy csipkedjék magukat" - mondta a politikus.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK