Közös népszavazást akar az ellenzék

Lukács Zoltán MSZP képviselő készül beadni a népszavazási kérelmét az NVI-nél 2016 április 6-án Lukács Zoltán MSZP képviselő készül beadni a népszavazási kérelmét az NVI-nél 2016 április 6-án
Lukács Zoltán MSZP képviselő készül beadni a népszavazási kérelmét az NVI-nél 2016 április 6-án
Vágólapra másolva!
Közösen gyűjtik majd az aláírásokat a vasárnapi boltzárról, a földtörvényről és az állami bérplafonról szóló népszavazási kezdeményezéshez – értesült az Origo. Ha ehhez a három kérdéshez hozzácsapják a kormány menekültek kötelező letelepítéséről szóló népszavazási kezdeményezését, akkor akár az is előfordulhat, hogy ősszel egyszerre négy kérdésben kérdezik meg az állampolgárok véleményét. Ebben az esetben nem lesz egyszerű a kampány, a pártok ugyanis egyes kérdésekben az igen, más ügyekben pedig a nem mellett kampányolnak majd.
Vágólapra másolva!

A szocialisták összefognak Kész Zoltán független országgyűlési képviselővel, és közösen gyűjtenek aláírásokat népszavazási kezdeményezéseikhez – tudta meg az Origo. A Kúria szerdai döntését követően ugyanis

az ellenzék által kezdeményezett három népszavazási ügy

is folyamatban van, Gőgös Zoltán a földtörvényről, Nyakó István a vasárnapi boltzárról, míg Kész Zoltán az állami alkalmazottak kétmilliós bérplafonjáról kérdezné meg az emberek véleményét.

Nyakó és Lukács eljutott a bélyegzőig Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az Origo információi szerint az MSZP-n belül úgy számolnak, hogy legkésőbb június 3-án mindhárom ügyben leadják a szükséges 200 ezer aláírást, Kész Zoltán kezdeményezése esetén ugyanis június 4-én jár le a határidő. A földtörvény esetében – mivel ezt a kérdést később hagyták jóvá – plusz egy hónap állna rendelkezésre, a vasárnapi boltzár esetében pedig nagyjából augusztus lesz a határidő.

Az ellenzéki politikusoknak az a céljuk az aláírásgyűjtés összehangolásával, hogy a három ügyben egyszerre írják ki a népszavazást.

Három igen, egy nem? Három nem, egy igen?

Ha valaki támogatja az ellenzéki képviselők által kezdeményezett népszavazásokat, akkor igennel kell majd voksolni, viszont a kormány úgy fogalmazta meg a kötelező kvótákról szóló népszavazás kérdését, hogy ha azt valaki támogatja, akkor arra nemmel kell szavazni.

A nem mellett való kampányolás igen ritka eset (erről részletesen itt írtunk), az pedig szinte példa nélküli, hogy

egyes kérdésekben a „nem” mellett érveljenek a politikusok, más ügyekben pedig az „igen” mellett.

Ősszel azonban az a helyzet is előállhat, ha a kormány népszavazási kezdeményezését jóváhagyják, hogy a négy kérdésben egyszerre tartanak majd referendumot.

„Érdekes lenne így kampányolni” – mondta Gőgös Zoltán szocialista képviselő, aki szerint ez reális forgatókönyv lehet.

Az aláírások gyűjtése egyébként lassabban megy a szocialistáknak, mint a Fidesznek.

A vizitdíjról, kórházi napidíjról és a tandíjról szóló 2008-as népszavazás idején ugyanis az akkor még ellenzéki párt két nap alatt szerzett kérdésenként 300 ezer támogatót. Gőgös Zoltán és Kész Zoltán nagyjából nyolc nap alatt 50 ezer aláírásnál tart, azaz több hét is eltelik, mire összegyűlik a szükséges 200 ezer név az íveken. A téves adatok miatt ráadásul 250 ezer aláírást kell összegyűjteni, hogy biztosan meglegyen a szükséges számú támogató.

A Fidesz gyorsasága abban az esetben lehet érdekes, ha gyorsított tempóban fogadják el a népszavazási törvény módosítását. Az Origo információi szerint április 26-án fogadhatja el a parlament azt az előterjesztést, ami megszüntetné az időbélyegző szerepét a referendumok kezdeményezésénél, ezt azonban akár előrébb is hozhatják. Az új szabályok megszüntetnék a párhuzamossági moratóriumot is, azaz egy témában egyszerre több kérdés is benyújtható, és végül az dönt a kérdés pontos szövegéről, hogy ki gyűjti előbb össze a 200 ezer aláírást.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szocialista forrásaink szerint az is elképzelhető, hogy a Fidesz ebben az esetben gyorsan benyújtana egy másik kérdést és megpróbálná megelőzni az MSZP-t az ívek leadásával. Utóbbitól ugyanakkor nem tartanak, miután a kérdés hitelesítése – Nemzeti Választási Bizottság, Kúria eljárása – akár hetekig is elhúzódhat, addigra pedig biztosan meglesz a szükséges számú aláírás.