Erdősi Lászlóné kérdését elutasította, az MSZP kérdését viszont átengedte a Kúria. A szocialista párt a lehető leggyorsabban megkezdi az aláírásgyűjtést a kötelező vasárnapi boltzár eltörléséről szóló népszavazási kezdeményezéshez.

Elutasította Erdősi Lászlóné kérdését a Kúria szerda reggel, a Magyar Szocialista Párt kérdését viszont átengedte. Az ellenzéki párt így népszavazást kezdeményezhet a kötelező vasárnapi boltzár eltörléséről. 

Több gond is volt Erdősinével

A Kúria honlapján olvasható határozatból kiderül, hogy a bíróság miért kaszálta el Erdősiné kérdését.

  1. Figyelembe vették, hogy az érkeztető bélyegzőnél Erdősi Lászlóné nem személyesen pecsételt.
  2. A népszavazási kezdeményezés aláírással is igazolt átadásakor Erdősi Lászlóné másodikként nyújtotta be a kérdést.
  3. Figyelembe vették a Nemzeti Választási Iroda előterében történt eseményeket is.

Erdősiné időbélyegző szerinti elsőbbségét az NVI előterében tartózkodó csoport jogellenes magatartása biztosította,függetlenül attól, hogy Erdősi Lászlóné ebben a jogellenes magatartásban bármilyen módon közreműködött-e, vagy sem" - áll a Kúria döntésének indoklásában.

A Kúria szerdai döntésével a Nemzeti Választási Bizottság 2016. február 23-án hozott határozatait bírálta felül. Aznap Patyi Andrást, a Nemzeti Választási Bizottság elnökét is leszavazva, a testület nem az MSZP-s Nyakó István, hanem az őt a kopaszok segítségével beelőző Erdősi Lászlóné népszavazási kérdését engedte át boltzárügyben.

Kunhalmi Ágnes és Lukács Zoltán MSZP-képviselők az NVI székházában 2016. április 6-ánFotó: Szabó Gábor - Origo

A szocialisták kérdése átment

A Kúria egy másik szerdai döntéssel megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság Nyakó István kérdéséről szóló határozatát is. A politikus által benyújtott aláírásgyűjtő ívet hitelesítette, amely a következő kérdést tartalmazza: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?"

A Kúria úgy ítélte meg, hogy a kérdés a választópolgári és a jogalkotó egyértelműség követelményének megfelel, nem ütközik az Alaptörvényben meghatározott tiltott tárgykörök egyikébe se.

Lukács Zoltán és Nyakó István elégedetten nyilatkozik a döntésrőlFotó: Szabó Gábor - Origo

Megkezdik az aláírásgyűjtést

A Kúria esetleges elutasító döntésére készülve a szocialisták újabb kérdést terveztek beadni, de ez most okafogyottá vált. A Nemzeti Választási Irodában várakozó politikusok azt mondták az Origo helyszíni tudósítójának, hogy örülnek a Kúria döntésének, és a lehető leghamarabb megkezdik az aláírásgyűjtést.

Nyakó István MSZP-s politikus szerint a népszavazás már nem csak a "vasárnap szabadságáról", hanem a demokrácia visszaszerzéséről szól. Szerinte ezért lesz biztosan sikeres és eredményes a népszavazás. "Ez egy első, pici győzelem, sok-sok pici győzelemre van még szükség ahhoz, hogy ezt a rezsimet leváltsuk" - mondta a Nemzeti Választási Iroda épületében rögtönzött sajtótájékoztatóján Nyakó István.

Pártreagálások

A Kereszténydemokrata Néppárt tiszteletben tartja a Kúria döntését és minden olyan népszavazást támogat, amelynek célja az emberek véleményének megismerése. Továbbra is azoknak "a kiskereskedelemben dolgozóknak a pártján állnak, akiknek ma nem kell dolgozniuk".

Az Együtt üdvözli a Kúria döntését, ugyanakkor az ügy minden részletének kivizsgálását követeli a nyomozóhatóságoktól. Szerintük a Fidesz választási csalással próbálta megakadályozni, hogy a magyar emberek életét súlyosan érintő kérdésben referendum legyen.

A Demokratikus Koalíció üdvözli a Kúria döntését. Gréczy Zsolt szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján úgy értékelt: ez egy újabb repedés az Orbán-rendszeren, mert a hatalom szándékai ellenére megvalósulhat a népszavazás.

A Fidesz tiszteletben tartja a Kúria határozatát, a párt frakciója az elmúlt hetekben nem tárgyalt arról, hogy kezdeményeznék a vasárnapi boltzárat szabályozó törvény visszavonását - mondta az Origónak Halász János, a Fidesz frakció szóvivője.

Tóbiás: Ez nem pártpolitikai kérdés

A Magyar Szocialista Párt elnöke, Tóbiás József szerint másfél éves küzdelem zárult le a Kúria döntésével, de az MSZP csupán csatát nyert, nem háborút. A pártelnök szerint létrejöhet egy háromigenes népszavazás a Fidesz politikája ellen. Céljuk, hogy június 3-ig mindhárom engedélyezett kérdésben (vasárnapi boltzár, földtörvény, állami bérplafon) benyújtsák a szükséges 200 ezer támogató aláírást. Az Origo kérdésére, hogy megkeresnek-e más pártokat a gyűjtéshez, Tóbiás azt mondta: Ez nem pártpolitikai kérdés. Akik számára fontos, hogy a kormány politikájáról véleményt mondhassanak az emberek, azoknak várják a segítségét.

Ha most vasárnap lenne a népszavazás, ön hogy válaszolna a jóváhagyott kérdésre? 

Cikkünk folyamatosan frissül!