Az Origo olvasói segítenek az éber kómás asszonyon

Kistaj Éva két éve gondozza éberkómás kislányát Katit, aki egy agyműtét után került ebbe az állapotba. Origo riport 2016.03.
Vágólapra másolva!
Hihetetlen önzetlenséggel reagáltak az olvasók az éber kómások hétköznapjait bemutató cikkünkre. Kistaj Éva és lánya, a betegen fekvő Varga Katalin az Origo olvasóinak támogatásából megkapta a szükséges pénzt ahhoz a műtéthez, amitől jelentős állapotjavulást várnak. Remélhetőleg a házat sem árverezik el a fejük fölül. 
Vágólapra másolva!

Évente több ezer ember kerül hosszabb-rövidebb időre kómába. Március 21-én Kistaj Éva és két éve éber kómában fekvő lánya, Varga Katalin példáján mutattuk meg, hogyan élnek az érintett családok. Az éber kómás beteg

lélegzik, a szíve működik, táplálható, de a külső környezetre nem vagy csak alig reagál.

Van, aki évekig ebben az állapotban marad.

Minden erőforrást felemészt

Varga Katalint két éve nem láthatták a gyerekei Fotó: Polyák Attila - Origo

Az állapot minden erőforrást felemészt, anyagit is, emberit is. Katalint például két éve nem láthatták volt férjénél élő gyermekei, de nem látogatta meg az édesapja sem, mert azt mondja, szeretné megőrizni az emlékeiben a lányát olyannak, amilyen a műtét előtt volt: csupa élet, mosoly.

A műtétet egyébként egy jóindulatú agydaganat miatt végezték el. Az első napokban minden rendben ment, Katalin az operáció után teljesen magánál volt, kérésre mindent megcsinált. Ez után

levitték a fertőző osztályra, ahol megfulladt, és újra kellett éleszteni.

2014. március 7. óta van éber kómában.

Azóta édesanyja, Kistaj Éva 24 órában ápolja, ő 47 ezer forint ápolási segélyt, lánya 31 ezer forint szociális segélyt kap. Ennyi pénz a rezsire sem elég, a gyógyszerek, egyéb szükséges holmik, speciális élelmiszerek egy része nem tb-támogatott.

Kisnyugdíjasok is adakoztak

Cikkünk megjelenése után magánszemélyek, vállalkozások is jelentkeztek a szerkesztőségben, segítséget ígérve. Kistaj Éva azt mondja, nagyon sok kispénzű nyugdíjas is támogatta őket kisebb összegekkel, ami hatalmas öröm a számára. Mert úgy érzi, van remény, az emberekből nem veszett ki a szolidaritás.

A család temérdek biztatást kapott, ami rengeteg erőt ad Évának Fotó: Polyák Attila - Origo

A jelentkezők közül többen névtelenül kívánják támogatni a családot. És hát nagyon sok jó szándékú ember jelentkezett, a család temérdek biztatást kapott, ami rengeteg erőt ad Évának. A vizet, gázt több mint egy éve kikapcsolták a lakásban, a gázt előrefizetősre cserélték. A gáztartozást nagyjából sikerült visszafizetni,

a villanyra a cikk megjelenése után jelentkezett egy támogató.

A havonta érkező összeg fele a tartozásra, a másik fele a világításra, elektromos eszközök táplálására megy.

A lakáson 500 ezer forintos tartozás volt, ezért Kistaj Éváék már végrehajtás előtt álltak.

Az összeg felét az olvasók támogatásának köszönhetően már sikerült visszafizetni,

ami komoly fegyvertény, mert a többit már le lehet törleszteni részletekben. Ennél is fontosabb – mondja az anya –, hogy

összejött a szükséges agyműtét és a vele járó költségek fedezete,

ami körülbelül 150 ezer forint. Volt, aki például szállást ajánlott Évának a műtéti napokra.

Lett porszívó is

Több cég gyógyászati eszközöket, vitaminokat, párologtatót küldött és a család végre tudott vásárolni egy porszívót is. A felajánlásokból, ha megvenni nem is, de sikerült bérelni egy lábmozgató gépet (ennek költsége napi ezer forint). A gépet úgy kell elképzelni, hogy a beteg lábát bokánál rögzítik a szerkezethez, ami egy sínen előre-hátra mozog, így tornáztatva a beállt, görcsös ízületeket és izmokat.

Most már több orvos is segíti Kistaj Éva munkáját Fotó: Polyák Attila - Origo

Több orvos is jelentkezett, az egyik akupunktúrás kezeléseket végez ingyen, emellett pénzzel is támogatja Varga Katalinékat. Egy másik orvos, agykutató-biokémikus a jövő héten találkozik a családdal, ő is ingyen vállal vizsgálatot, kezelést egyaránt. Egy harmadik orvos időközben az éber kómás nő agyhullámait vizsgálta, amelyek 58 százalékosak volt.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor a 36 éves fiatalasszony egy-két héten belül átesik a fővárosban az újabb agyműtéten.

Ettől az édesanyja azt várja, hogy az említett 58 százalék akár 80-ra emelkedhet. Vagyis a remények szerint Varga Katalin akár beszélni is tud majd a gyerekeivel, feltéve, hogy elviszik őket hozzá látogatóba.

Katalin egyébként éppen meg van fázva, ettől függetlenül stabil az állapota. Egy ideje szakemberek tornáztatják. Ottjártunkkor orrszondával feküdt, azon keresztül kapott háromóránként tápszert, vizet, teát. Korábban gyomorszondája volt, de ki kellett venni, mert benőtt. Szó van arról, hogy újból gyomorszondát kap, az érintett kórházban azonban nincsen ilyen eszköz, az intézmény pénzhiánya, tartozásai miatt.