Vágólapra másolva!
A tanúvallomásokat is meghamisította volna a menekültek kirablásával gyanúsított örkényi banda egyik tagja – az ügyészség szerint a férfi megfenyegette áldozatai tolmácsát.
Vágólapra másolva!

A TEK kommandósai fogták el azt a társaságot, ami a rendőrség gyanúja szerint 2015 szeptemberében szír menekülteket tévesztett meg, majd rabolt ki fegyverrel Örkény mellett. Az esetről korábban az Origo is beszámolt.

A banda egyik tagját most azzal vádolják, hogy hamis tanúvallomás kikényszerítésével akarta tisztára mosni magát: a Budapesti Nyomozó Ügyészség szerint a szembesítés után félreérthetetlenül jelezte a szír sértetteknek,

fizetni fog, ha hallgatnak.

Fizetettek volna a hamis vallomásért

Az áldozatok értették őt, de nem hallgattak rá. A fiatal férfi ekkor más utat választott: családjával és ismerőseivel megkeresték a menekültek tolmácsát, majd próbálták meggyőzni:

bírja rá a sértetteket, hogy azt vallják, nem fegyveresen rabolták ki őket. Ha pedig ez nem sikerül, akkor tolmácsoljon félrevezetően a hatóságoknak.

Ennyi nem elég

Az együttműködésért ötezer eurót ajánlottak volna a tolmácsnak és további ötezret a szíreknek is. A megkörnyékezett tolmács látszólag elfogadta az ajánlatot, később viszont arra hivatkozott, hogy a sértettek további két-kétezer eurót kérnek az együttműködésért.

Ha kell, erővel

A rablás gyanúsítottjának ez már sok lehetett: pár nappal a személyes találkozó után családtagjaival

újra megkereste és halálosan megfenyegette a hatósági közvetítőt,

aki ezután azonnal a rendőrséghez fordult.

A fiatal férfit és öt társát elfogták, ellenük hamis tanúzásra való felhívás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Budapesti Nyomozó Ügyészség.