Kiss László a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult a róla megjelent információk kapcsán. A testület még nem döntött arról, hogy milyen típusú vizsgálat indul az úszókapitány ügyében, a döntés a hét második felében születhet meg. Az Origo által megkérdezett jogász szerint akár büntetőjogi eljárás is indulhat az ügyben.

Kiss László úszószövetségi kapitányról a Privát Kopó írta meg, hogy 1961-ben részt vett egy csoportos nemi erőszakban, amiért börtönre ítélték. Az Origo által megkérdezett jogász szerint pusztán a tény közlése semmilyen jogi problémát nem jelentene,  ám a lap ennél jóval részletesebben számolt be a történtekről, ami felveti a bűnügyi adatokkal való visszaélés gyanúját.

Bűnügyi adatok

Beleznai Zsolt ügyvéd azt mondta: a tényekről, a bírósági döntésről joga van beszámolni a sajtónak, főleg, ha a korabeli sajtótudósításokat idézik fel, de az egyes ügyek részletei, amelyek korábban nem kaptak nyilvánosságot, már bűnügyi adatnak minősülnek. Ezeket az adatokat úgy kell kezelni, mint a személyes adatokat,  vagyis az érintett tudta és beleegyezése nélkül nem lehet nyilvánosságra hozni.

Kiss LászlóForrás: MTI/Kovács Anikó

A jogász szerint a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság az ügy vizsgálatakor ezeket a tényeket fogja mérlegelni, és dönt arról, hogy megbünteti-e az információkat először közlő sajtóterméket. A bűnügy részletei magántitoknak tekinthetők,  aki pedig ezeket megszerzi, perelhető. Beleznai Zsolt szerint Kiss Lászlónak - ha perre megy - komoly esélye lenne a kártérítésre, mert feltehetően magántitoksértés történt.

Azok a lapok, amelyek a széles körben ismertté vált információkat utóközlik, már nem követnek el magántitoksértést.