Váratlanul nagyot ugrott Gyurcsány pártja

2016.04.07. 15:48

A Republikon Intézet havi rendszerességű, reprezentatív kutatási eredményei szerint a pártválasztók körében továbbra is jelentős a Fidesz előnye, a Jobbik gyengülésével ugyanakkor jelenleg az MSZP az ellenzék legerősebb pártja.

A pártot választani tudók és megnevezni hajlandó szavazók között a Fidesz-KDNP 2016 márciusában 50 százalékon áll. A második legerősebb párt az MSZP 19 százalékkal, míg mögöttük a Jobbik 17 százalékkal a harmadik. Az előző hónaphoz képest a Demokratikus Koalíció 3 százalékot erősödött, így 7 százalékos a népszerűségük a pártot választani tudók között. Az LMP a mandátumszerzés küszöbén áll 4 százalékkal, míg az Együtt támogatottsága 2 százalékos.

Pártpreferencia a pártot választani tudók körébenForrás: Republikon Intézet

A szakpolitikai ügyek, tehát mind a betelepítési kvótával kapcsolatos népszavazás, mind a közoktatás helyzetének megítélése kapcsán megosztottak a választói tömbök. Az összes megkérdezett többsége (45 százalék) gondolja úgy, hogy a közoktatás minden korábbinál rosszabb helyzetben van. A válaszadók 39 százaléka szerint ugyanúgy léteztek problémák korábban, ahogy jelenleg is. Hasonló a kvótanépszavazás megítélése is, hiszen a megkérdezettek 73 százaléka a kormány álláspontjával ért egyet a kvótanépszavazás ügyében. Ettől a jobb- ill. baloldali válaszok 10-10 százalékkal térnek el két irányban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK