200 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte a bíróság első fokon Simon Gábort. A volt szocialista politikust csalással és hamis okirat felhasználásával vádolják. 

Simon Gábor volt szocialista politikust kétszázezer forintos pénzbüntetésre ítélte csalás és hamis okirat felhasználása miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) pénteken kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletével - közölte a Fővárosi Törvényszék.

Simon Gábort 200 ezer forintos pénzbüntetésre ítélték első fokonForrás: MTI/Marjai János

Az egykori szocialista politikus vádlott-társát megrovásban részesítette az elsőfokú bíróság, és kétszáznegyvenezer forintos vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben. Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés kiszabásáért, a vádlottak és védőik felmentésért fellebbezett - közölte a törvényszék.

Tanácsokat kért egy pszichológustól

Polt Péter legfőbb ügyész 2013 márciusában csalás és magánokirat-hamisítás gyanúja miatt kérte Simon Gábor mentelmi jogának felfüggesztését az Országgyűléstől. Az eljárás adatai szerint Simon Gábor 2008 és 2010 között munkaügyi államtitkárként megbízási szerződéseket kötött egy pszichológussal, egyebek mellett vezetői készségek fejlesztésére és rendszeres tanácsadásra.

A díjazás 2008-ban és 2009-ben napi ötvenezer, 2010-ben hatvanezer forint volt áfa nélkül.

MSZP: Politikai támadás

Az ügyészség szerint a teljesítésigazolásokban öt olyan napot is feltüntettek, amikor Simon Gábor nem is tartózkodott Magyarországon. Az akkori gyanú szerint a politikus a teljesítésigazolások aláírásával, a kifizetések engedélyezésével segítséget nyújtott a pszichológusnak a csalás elkövetéséhez, és így

mintegy háromszázezer forintos kárt okozott. Simon Gábor szerint azonban az ügyészség nem vette figyelembe, hogy a szerződésben nemcsak őt, hanem az általa irányított szervezeti egység dolgozóit is kedvezményezettként jelölték meg, vagyis a pszichológus őket is segítette tanácsaival.

Az MSZP a Fidesz politikai támadásának minősítette az ügyet.

Költségvetési csalással is vádolják

Egy másik eljárás is folyik Simon Gábor ellen. 2014 februárjában látott napvilágot a hír, hogy az MSZP volt elnökhelyettese több százmillió forintot tart egy bécsi számlán, és azt nem tüntette fel vagyonnyilatkozataiban. Később az is nyilvánosságra került, hogy egy bissau-guineai útlevéllel Magyarországon is nyitottak számlát, amelyen szintén milliók vannak.

Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) idén márciusban különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat Simon Gábor ellen.