Figyelmeztették a sajtót Kiss László ügyében

2016.04.08. 14:28

Eljárást indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság Kiss László volt úszókapitány ügyében. A hatóság arra kérte az újságokat, hogy a vizsgálat lezárultáig ne hozzanak nyilvánosságra dokumentumokat az üggyel kapcsolatban. 

Az elmúlt napokban többen beszámoltak Kiss László 1961-ben elkövetett bűncselekményéről, illetve az 1962-es ítéletéről. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) az ügyben eljárást folytat, amely során több kérdés tisztázása is szükséges annak megállapítása érdekében, hogy a személyes adatok védelméhez fűződő jogot ki és mennyiben sértette meg. 

Százhalombattán átnevezik a Kiss Lászlóról elnevezett uszodátFotó: Polyák Attila - Origo

Tartózkodás

Az eset jogi megítélésének összetettségére, illetve a bűncselekmény áldozatának jogainak, valamint más érintettek személyes adatainak védelmére tekintettel a NAIH felhívta a sajtótermékek szerkesztőségeit és kiadóit, valamint mindazokat, akik az üggyel összefüggésben bármilyen dokumentummal vagy információval rendelkeznek, hogy az eljárás lezárultáig újabb részletek nyilvánosságra hozatalától tartózkodjanak. 

A volt kapitány fordult a hatósághoz

Mint arról az Origo elsőként beszámolt, a volt úszókapitány az adatvédelmi hatósághoz fordult a róla szóló dokumentumok nyilvánosságra kerülése miatt. 

A csütörtöki százhalombattai sajtótájékoztató előtt az Origo is betekintett a vizsgálatban érintett dokumentumokba, de az NAIH eljárása miatt azokat nem közöljük. 

Kiss végül lemondott

Kiss Lászlóról kedden közölte a Privatkopo.hu internetes portál, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték. Szerdán a Magyar Úszószövetség vezetése és az edzőbizottság egyformán változatlan bizalmáról biztosította Kiss Lászlót

Végül lemondott Kiss LászlóForrás: MTI/Soós Lajos

Ugyanakkor a világbajnok Cseh László csütörtökön a Facebook-oldalán jelezte, nem kapott meghívót az elnökségi ülésre, és nem vett részt rajta. A MÚSZ sajtóosztálya a Népszabadsággal azt közölte, nem az elnökség, hanem a szövetség szűkebb vezetői köre állt ki Kiss László mellett. 

A 75 éves szövetségi kapitány csütörtökön a magyar sport érdekeire, valamint a személyét ért támadás folytán megrendült egészségi állapotára hivatkozva lemondott tisztségéről. Egyben jelezte, hogy az „ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében” megtette a szükséges lépéseket. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK