Tizenötből heten szavaztak Kiss Lászlóról

2016.04.08. 16:30

A Magyar Úszószövetség 15 tagú elnökségéből heten voltak ott azon a vezetőségi értekezleten, amelyen kiálltak Kiss László úszókapitány mellett. Az ülésen Kiss László is részt vett, azonban saját verzióját nem ismertette, így a szavazás előtt csak egy kérdést tettek fel minden résztvevőnek: támogatja az úszóedzőt, vagy sem. Korábban Hargitay Andrást tekintették a kijelölt utódnak, de elnökségi körökben azóta felmerült Soós Csaba neve is.

Kiss László nem ismertette saját verzióját a Magyar Úszószövetség szerdai vezetőségi értekezletén, ahol a megjelentek egyhangúlag támogatták őt. Az úszóedző részt vett az ülésen, azonban nem idézte fel az 1961-es eseményeket, amiért később csoportos nemi erőszak elkövetésének vádjával többéves börtönbüntetést kapott.

Forrás: MTI/Soós Lajos

A vezetőség tagjainak csak egy kérdést tettek fel, miszerint támogatják-e továbbra is Kiss Lászlót, vagy sem.

A Magyar Úszószövetség elnökségéből jelen voltak:

  • Gyárfás Tamás
  • Szántó Éva
  • Hargitay András
  • Kiss László
  • Tóth Ákos
  • Sós Csaba
  • Sass Katalin

A vezetőségben végül mindenki igennel szavazott, később pedig kiadtak egy erről szóló közleményt is, miszerint „a szövetségi kapitánynak változatlanul bizalmat adnak”. Ezzel a tárgyalással párhuzamosan zajlott az edzőbizottság ülése is, ahol szintén kiálltak Kiss László mellett, és mindezt aláírásukkal erősítették meg.

A szövetség által kiadott közlemény zavart okozott, a sajtó ugyanis az Úszószövetség egész elnökségének tulajdonította a közleményt, pedig annak csak egy része hozta a kiállásról szóló döntést.

A vezetőség egyébként minden szerdán tart ilyen értekezletet,

ezekre az elnökség nagyobb részét nem is hívják meg, csak azokat a tagokat, akik a közvetlen irányításban részt vesznek.

Fotó: Polyák Attila - Origo

A szövetség álláspontja ellenére Kiss László végül csütörtökön bejelentette lemondását az úszókapitányi posztról, „a magyar sport érdekeit, valamint a személyemet ért támadás folytán megrendült egészségi állapotomat is szem előtt tartva” - fogalmazott. Kiss a közleményében először tagadta a bűncselekmény elkövetését:

1961-ben koholt vádak alapján, koncepciós perben született meg az a döntés, amelyet utóbb ártó és lejárató szándékkal tettek közzé rólam.

Azt írta, az ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében megtette a szükséges lépéseket, keresi a perújítás lehetőségét is. Kijelentem, hogy az ítéletben foglalt cselekményt soha, semmilyen körülmények között nem követtem el” – tette hozzá.

A teljes elnökség várhatóan az úszó-ob utolsó napján ülésezik majd, de akkor még nem biztos, hogy döntenek az utódról. Korábban Gyárfás Tamás szövetségi elnök azt mondta az Origónak, hogy már másfél éve megvan Kiss kijelölt utódja (az utánpótlás jelenlegi szövetségi kapitánya, Hargitay András), ezért ha másképp alakult volna a szerdai szavazás, „akkor sem lett volna kapkodás”.

Az egyértelmű esélyes tehát Hargitay András, azonban

elnökségi körökben felmerült Soós Csaba neve is,

aki szintén tagja a MÚSZ elnökségének.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK