Animációban mesélnek a gyűlölet-bűncselekményekről

2016.04.08. 07:41

Ma, a Nemzetközi Roma Napon tette közzé gyűlölet-böncselekményekről szóló infovideóját az Amnesty International Magyarország. Céljuk az volt, hogy minél egyszerűbben adják át a legfontosabb információkat, amelyet erről a rendkívül komplex és bonyolult témáról tudni kell.

A gyűlölet-bűncselekmények egyszerűen megfogalmazva az előítéletes indokból elkövetett bűncselekmények. - írják közleményükben. Az áldozatokat, helyszíneket vagy tárgyakat azért éri a támadás, mert rendelkeznek vagy az elkövető azt feltételezi róluk, hogy rendelkeznek egy olyan tulajdonsággal (faji hovatartozás, nemzeti vagy etnikai származás, nyelv, bőrszín, vallás, nem, kor, értelmi vagy testi fogyatékosság, szexuális irányultság vagy más hasonló tulajdonság), amellyel kapcsolatban az illetőnek előítéletei vannak, az ezzel a tulajdonsággal rendelkezőket alacsonyabb rendűnek tartja."

A videó mindenkinek szól, azt használják az Amnesty International Magyarország emberi jogi képzésében is, segítségével gyorsan és könnyen be tudják mutatni a programban résztvevő diákoknak, szüleiknek és tanáraiknak az előítélet motiválta bűncselekmények legfontosabb jellemzőit.