Balog Zoltán neve is felmerülhet Áder utódjaként

Orbán évértékelő
Évértékelő beszédet mond Orbán Viktor kormányfő Budapesten, a Várkert Bazárban.
A kormányfő, a Fidesz elnöke 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit. Az idei a tizennyolcadik évértékelője.
2016.02.28.
Balog Zoltán,
Orbán évértékelő Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, a Várkert Bazárban. A kormányfő, a Fidesz elnöke 1999 óta minden év elején értékeli az elmúlt időszak eseményeit. Az idei a tizennyolcadik évértékelője. 2016.02.28.
Vágólapra másolva!
Lapértesülés szerint Balog Zoltánt látná legszívesebben a Sándor-palotában Orbán Viktor 2017-től, ha Áder János nem vállal még egy ciklust. Kövér László jelenlegi házelnököt is esélyesnek tartják az államfői posztra. A kormányzati sajtóközpont szerint alaptalan a Balog jelöléséről szóló hír.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság kormányközeli forrásokra hivatkozva arról ír: már egy kormányülésen is szóba került, hogy szíve szerint Balog Zoltánt jelölné államfőnek Orbán Viktor, ha Áder János nem folytatja 2017 tavaszától.

Lehet református is?

A miniszterek előtt Orbán csak közvetve beszélt a témáról, és kerülte a konkrétumokat, de a lap forrása szerint egyértelműen Balogra utalt az a kormányfő által elmondott dilemma:

lehet-e református az államfő, ha az ország miniszterelnöke is református?

- írja a Nol.hu.

A lap emlékeztet rá, hogy a humáncsúcsminiszter református lelkész, és úgy vélik, Orbán nem szeretné, ha személye miatt ellenérzés támadna Erdő Péter esztergom–budapesti érsekben és a katolikus egyházban.

Balog Zoltán neve is felmerülhetett Áder János államfő utódjaként, igaz, református Fotó: Szabó Gábor - Origo

KTK: alaptalan az egész

A lapértesüléssel kapcsolatban az Origo a Fidesz sajtóosztályánál és a Kormányzati Tájékoztatási Központnál is érdeklődött – utóbbi úgy reagált, hogy a szombati Népszabadságban megjelent állítás alaptalan sajtóhíresztelés.

Tény ugyanakkor, Áder János április 8-án fogadta Erdő Péter bíborost a Sándor-palotában.

Áder János köztársasági elnök (b) fogadja Erdő Péter bíborost a Sándor-palotában Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Hogy a találkozón miről esett szó, arról a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapja nem közöl részleteket.

Ne kötődjön a párthoz

Az Origo saját elemzése viszont arról szól, hogy Pálinkás József, Vizi E. Szilveszter vagy egy hozzájuk hasonló karakterű személy foglalhatja el Áder János helyét 2017 tavaszán a köztársasági elnöki hivatalban. Orbán Viktor nem szeretné, ha egy, a Fideszhez közvetlenül kötődő személy kerülne a Sándor-palotába, így Kövér László továbbra is házelnök maradhat.

Feljebb buktatnák

Másként látja ezt a HVG. Csütörtöki cikkük szerint háttérharc indult a Fideszben: egyes vezetők Áder János államfő utódjának jelölnék Kövér Lászlót. A karcos modorú házelnököt így távolítanák el a pártelnökségből és a választmány éléről.