A kezdeti sokkból hamar ellentámadásba lendült a KDNP. A kormány által eltörölni rendelt vasárnapi boltzár ötletadója, a kisebbik koalíciós partner, tartózkodni fog a boltzár eltörlésekor a parlamenti szavazásnál, és azt ígéri: nem adja fel. 

A népakarat döntött – ismerte el a kezdeti hallgatás után a vasárnapi boltzár eltörlésének hírére az intézkedés ötletadója, a KDNP két vezető politikusa, Semjén Zsolt pártelnök és Harrach Péter frakcióvezető.

Tartózkodnak a szavazásnál

A politikusok szerint az ötlet jó volt, de egy év alatt sem tudták az emberekkel megértetni ezt. A kereszténydemokrata párt prominensei közölték: ragaszkodnak a vasárnapi munkavégzés tilalmához,  ezért a KDNP-frakció tartózkodni fog a parlamenti szavazásnál. 

Semjén Zsolt szerint a KDNP-nek dolgozik az időForrás: MTI/Máthé Zoltán

Sőt – árulták el – nem tettek le arról, hogy valamikor újra bevezessék a vasárnapi boltzárat, mert mint mondták: Ez egy világnézeti párt, az örökkévalóságnak dolgozunk, nem adjuk fel.”  Ezért a KDNP a jövőben megpróbál a kezdeményezése mellé „társadalmi bázist építeni” – hangzott el. 

Harrach Péter és a pártelnök szerint nem a kormány, hanem az MSZP az árulóFotó: Polyák Attila - Origo

Arra a kérdésre, árulásnak tartják-e, hogy a kormány benyújtotta a boltzár eltörléséről szóló javaslatot, a KDNP vezetői azt mondták sajtótájékoztatójukon, hogy nem tartják árulásnak, bár a kommunikációt kritizálták. 

KDNP: Az MSZP az áruló

Árulásnak inkább azt tartják – árulta el Semjén és Harrach –, hogy az MSZP népszavazást kezdeményezett a vasárnapi munkavégzés tilalmának eltörlésére. Ez szerintük azért árulás, mert ezzel a szocialisták semmibe veszik félmillió, az ágazatban dolgozó ember érdekeit. 

Amikor az MSZP harcot hirdetett a boltzár ellen, akkor szerintük nem vette figyelembe az emberek pihenéshez való jogát, amit a kereszténydemokraták szerint „nem lehet senkitől elvenni”. Elhangzott: sokan örültek annak, hogy vasárnap pihenhetnek, kirándulhatnak és a családjukkal lehetnek.